МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

Прием и обучение на деца и ученици, търсещи или получили международна или временна закрила

Електронен адрес, на който родителят/настойникът/попечителят/представителят на детето или ученика, търсещо или получило международна или временна закрила, може да подава заявление за прием в държавните и в общинските детски градини и училища в област Кюстендил и по електронен път: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

doc1Образец на заявление от родителя настойника/попечителя/представителя на детето или ученика

Телефон на експерт от РУО, владеещ английски и/или руски език, за предоставяне на допълнителна информация при необходимост във връзка с приема и обучението на децата и учениците в държавните и в общинските детски градини и училища: Любка Ковачева - старши експерт по чужд език и по майчин език - 0879992915; 078988560.

pdf1Процедура за насочване и записване на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст от Украйна за обучение в български държавни и общински детски градини и училища

pdf1Інформація про порядок прийому та навчання дітей та учнів дошкільного та шкільного віку з України в державні та муніципальні дитячі садки та школи Болгарії

doc1Заява

pdf1Information on the procedure for admission and education of children and students of preschool and school age from Ukraine in Bulgarian state and municipal kindergartens and schools

doc1Аpplication

Училища в област Кюстендил: https://rio-kyustendil.bg/uchilishta

Детски градини в област Кюстендил: https://rio-kyustendil.bg/detski-gradini 

Полезни връзки и контакти за пристигащи в България украински граждани: https://www.redcross.bg/news/view?nwid=24253

pdf1Изисквания за заемане на педагогически длъжности в системата на предучилищното и училищното образование в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) и Наредба 15/2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. pdf1Приложение № 1 към чл. 10 на Наредбата.

pdf1Процедура за легализиране на документи за образование, които да послужат при кандидатстване за работа в системата на предучилищното и училищното образование

Информация за свободните работни места в системата на предучилищното и училищното образование - https://rio-kyustendil.bg/svobodni-rabotni-mesta

pdf1Насоки за придобиването професионална квалификация детски учител, начален учител, „учител по…“ и „ресурсен учител“ с линк към висшите училища: https://rvu.nacid.bg/home

Предстоящо

Алея на випуските краси ПГ „Акад. С. П. Корольов“ в Дупница

Алея на випуските краси ПГ „Акад. С. П. Корольов“ в Дупница

Диляна КОЧЕВА

DupnicaKorAlea

През 2012 г. в Професионалната гимназия „Акад. С. П. Корольов“ в Дупница поставят началото на една прекрасна традиция – всеки випуск в деня на изпращането си посажда дърво в двора на училището си. „Миналата година, заради пандемията, изпращането на абитуриентите се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки и в присъствието само на дванадесетокласниците“, разказва директорката Елена Костадинова. Въпреки това и випуск 2020 посажда своето дърво и оставя своята следа в историята на любимото школо. Сега тази прекрасна малка горичка се е превърнала в място, където се срещат след години бившите съученици.

„Най-важното в нашата работа е да стимулираме учениците да използват професията си и в живота“, казва директорката. В гимназията в дневна форма учат 295 ученици в 14 паралелки. Специалностите, които се изучават там, са четири – „Икономическа информатика“ с разширено изучаване на английски език“, „Електрообзавеждане на производството“, „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“, и най-новата, която се предлага от вече две години – „Машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост“. През новата учебна година дуална форма ще има в три от четирите специалности.

„Първата специалност, в която направихме прием в дуална форма, е за професията „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“. На тези ученици им предстои през следващата учебна година да започнат практиката си в XI клас. Половината от паралелката ще бъдат в „Балкан фарма АД“, а другата половина – в ТЕЦ „Бобовдол“. Имаме сключени споразумения за провеждането на учебно-производствена практика в тези две фирми“, обяснява Костадинова. Единствено при „Икономическата информатика“ няма как да направят дуално обучение. Причината за това е, че в общината няма достатъчно на брой фирми в ИТ сектора.

В професионалната гимназия почитат традициите. Опитват се не само да обучават учениците, но и да възпитават у тях ценности, които да ги превърнат в достойни личности. Училището им носи името на съветския учен и конструктор в областта на ракетната и космическата техника – Сергей Корольов. Ръководството на школото поддържа връзка с дъщерята на своя патрон – проф. Наталия Корольова. За съжаление, последната им среща е била през 2011 г., когато тя е била официален гост, заедно с цялото си семейство по време на честването на патронния празник на училището. „Поддържаме постоянна връзка, на 5 години правим чествания по повод годишнини. По всякакъв начин се опитваме да поддържаме училищния живот динамичен“, казва директорката.

Около 50% от учениците им са включени в клубовете за занимания по интереси. Групите в училището са шест и седем по проект „Подкрепа за успех“, а областите много разнообразни – математика, чужд език (руски или английски), биология и здравно образование. „Участието в извънкласните занимания се отразява добре. Правейки в края на всяка учебна година равносметка, виждаме, че това е полезно за учениците, защото успехът им се повишава. Освен това се ангажират с интересни за тях дейности извън задължителната учебна програма“, допълва моята събеседничка. Спомня си как преди години са имали многобройни успешни изяви както на театралната сцена, така и на спортното поле.

Освен извънкласните дейности в професионалната гимназия редовно се организират и вътрешни състезания. „За да стимулираме учениците от по-малките класове, правим състезания по професия“, казва директорката.

Няма година, в която да не са стигнали до националния кръг и на състезанието по електроенергетика „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, което се провежда под егидата на МОН. Преди три години дори печелят първото място.

Гимназията разполага с модерни чисто нови работилници – две по електротехника и две по топлотехника. Средствата за оборудването им са осигурени по проекта „Модернизация на професионалното образование“ и от бюджета на училището. Сега предстои и дългоочакван ремонт на гимназията. Преди 5 години са кандидатствали по ОП „Региони в растеж“ и са одобрени. Проектът е готов, а строителните дейности започват през пролетта. Обновяването е на стойност над 1 млн. лв., като ще включва саниране на сградата, подмяна на покрива, ремонт на тоалетни, цялостна реновация на учебния корпус и физкултурния салон. „Очакваме го от толкова време и дай Боже, през септември новата учебна година да посрещнем в нова и обновена среда“, завършва Костадинова.