МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

Прием и обучение на деца и ученици, търсещи или получили международна или временна закрила

Електронен адрес, на който родителят/настойникът/попечителят/представителят на детето или ученика, търсещо или получило международна или временна закрила, може да подава заявление за прием в държавните и в общинските детски градини и училища в област Кюстендил и по електронен път: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

doc1Образец на заявление от родителя настойника/попечителя/представителя на детето или ученика

Телефон на експерт от РУО, владеещ английски и/или руски език, за предоставяне на допълнителна информация при необходимост във връзка с приема и обучението на децата и учениците в държавните и в общинските детски градини и училища: Любка Ковачева - старши експерт по чужд език и по майчин език - 0879992915; 078988560.

pdf1Процедура за насочване и записване на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст от Украйна за обучение в български държавни и общински детски градини и училища

pdf1Інформація про порядок прийому та навчання дітей та учнів дошкільного та шкільного віку з України в державні та муніципальні дитячі садки та школи Болгарії

doc1Заява

pdf1Information on the procedure for admission and education of children and students of preschool and school age from Ukraine in Bulgarian state and municipal kindergartens and schools

doc1Аpplication

Училища в област Кюстендил: https://rio-kyustendil.bg/uchilishta

Детски градини в област Кюстендил: https://rio-kyustendil.bg/detski-gradini 

Полезни връзки и контакти за пристигащи в България украински граждани: https://www.redcross.bg/news/view?nwid=24253

pdf1Изисквания за заемане на педагогически длъжности в системата на предучилищното и училищното образование в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) и Наредба 15/2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. pdf1Приложение № 1 към чл. 10 на Наредбата.

pdf1Процедура за легализиране на документи за образование, които да послужат при кандидатстване за работа в системата на предучилищното и училищното образование

Информация за свободните работни места в системата на предучилищното и училищното образование - https://rio-kyustendil.bg/svobodni-rabotni-mesta

pdf1Насоки за придобиването професионална квалификация детски учител, начален учител, „учител по…“ и „ресурсен учител“ с линк към висшите училища: https://rvu.nacid.bg/home

Предстоящо

Два века са добро начало

oukmkn

Първото училище в Кюстендил – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, е на повече от 200 години. Там в продължение на вече два века опитни педагози възпитават и обучават деца. „Историята ни показва, че през годините сме били винаги за пример, затова се стремим и сега да бъдем модел за подражание“, разказва директорката Мариана Панчева. Освен с богата си история в школото се гордеят и със своите възпитаници. Образованието си там получават много успели личности. Сред тях е и световноизвестният кинорежисьор Теодор Ушев. Миналата година той се връща в родното школо. Посещението му предизвиква огромно вълнение сред децата. Учениците с нетърпение очакват да се запознаят с автора на късометражния филм „Сляпата Вайша“ – искат снимки и автографи, с трепет разпитват какво е чувството да бъдеш номиниран за „Оскар“. Тази среща предизвиква вълнение и у Ушев. Той остава приятно изненадан от новината, че негови рисунки все още се пазят в архива на училището. „Още в първите му творби си проличава неговият талант“, допълва моята събеседничка.

Училището е голямо. През настоящата учебна година там учат 896 ученици в две сгради. През септември миналата година със заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се влива ОУ „Христо Ботев“. „В града намалява броят на децата и затова се стигна до вливането на другото училище“, казва директорката. Възпитаниците му редовно участват в състезания и олимпиади. С гордост отбелязва, че много от учениците им са класирани на областен кръг на олимпиадите по български език, математика, история и цивилизация, география и икономика и музика. „Децата са мотивирани да учат”“, допълва тя. Сред първенците в областта са и по резултатите от НВО след VII клас.

Вече втора година училището е иновативно. Понастоящем усилията на ръководството са насочени към внедряване на технологиите не само в учебния процес, но и в административните дела. „Модерните комуникации трябва да присъстват не само в обучението, но и в администрацията. Така ще се улесни работата на всички“, категорична е Панчева. В момента са на етап обучение на колектива и постепенното въвеждане на технологиите в администрацията.

Ръководството на училището отдавна е отправило поглед към новите технологии. Затова и при тях обучението от разстояние преминава безпроблемно. Радват се и на положителната обратна връзка от страна на родителите. Много от тях са споделили, че са изключително доволни от начина, по който преминава обучението, и че учителите преподават по атрактивен и интересен за децата начин. „Често майките и бащите са си вкъщи, докато синовете и дъщерите им учат пред компютъра. Така че те се превръщат в преки наблюдатели на учебния процес“, допълва директорката. Посещаемостта във виртуалните класни стаи е почти 100%. Рядко се случва някой да отсъства. Ако ученик няма техника за обучение от разстояние у дома, е добре дошъл да ползва компютрите и интернета в училището. Разказва, че имало такъв случай с две деца в начален етап на обучение. Родителите не са имали нито възможност да осигурят устройства за двете си деца, нито да отсъстват от работа и да им помагат с ученето у дома. Затова ги водели сутрин на училище, където учител ги е поемал и им е помагал да се включат в обучението от разстояние със своите съученици от компютрите в училището.

Своя 200-годишен юбилей школото чества през 2020 г. Подготвят редица инициативи, като за съжаление, не всички се провеждат заради пандемията. Сред тези, които се осъществяват, е срещата на учениците от училището в Кюстендил с проф. Христо Пимпирев. „Училище на възрастта на континент“ – така наричат събитието. Под формата на викторина ученици, разделени на два отбора, отговарят на въпроси от историята на своето школо и такива, свързани с откриването на Антарктида. Въпросите задава учителят по география Иво Пенев, а жури в състав директорката, проф. Христо Пимпирев, както и председателя на Асоциацията на професионалните географи проф. Марин Русев ги оценява по шестобалната система. За най-добрите, разбира се, има и награди.

В училището работят и по редица проекти и национални програми. През миналата учебна година в рамките на XII издание на националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, обявен от Министерството на здравеопазването, тогавашните четвъртокласници завоюват първо място, като всички участници получават грамота не от едно, а от цели три министерства – на образованието и науката, на здравеопазването и на младежта и спорта.