МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

Прием и обучение на деца и ученици, търсещи или получили международна или временна закрила

Електронен адрес, на който родителят/настойникът/попечителят/представителят на детето или ученика, търсещо или получило международна или временна закрила, може да подава заявление за прием в държавните и в общинските детски градини и училища в област Кюстендил и по електронен път: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

doc1Образец на заявление от родителя настойника/попечителя/представителя на детето или ученика

Телефон на експерт от РУО, владеещ английски и/или руски език, за предоставяне на допълнителна информация при необходимост във връзка с приема и обучението на децата и учениците в държавните и в общинските детски градини и училища: Любка Ковачева - старши експерт по чужд език и по майчин език - 0879992915; 078988560.

pdf1Процедура за насочване и записване на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст от Украйна за обучение в български държавни и общински детски градини и училища

pdf1Інформація про порядок прийому та навчання дітей та учнів дошкільного та шкільного віку з України в державні та муніципальні дитячі садки та школи Болгарії

doc1Заява

pdf1Information on the procedure for admission and education of children and students of preschool and school age from Ukraine in Bulgarian state and municipal kindergartens and schools

doc1Аpplication

Училища в област Кюстендил: https://rio-kyustendil.bg/uchilishta

Детски градини в област Кюстендил: https://rio-kyustendil.bg/detski-gradini 

Полезни връзки и контакти за пристигащи в България украински граждани: https://www.redcross.bg/news/view?nwid=24253

pdf1Изисквания за заемане на педагогически длъжности в системата на предучилищното и училищното образование в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) и Наредба 15/2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. pdf1Приложение № 1 към чл. 10 на Наредбата.

pdf1Процедура за легализиране на документи за образование, които да послужат при кандидатстване за работа в системата на предучилищното и училищното образование

Информация за свободните работни места в системата на предучилищното и училищното образование - https://rio-kyustendil.bg/svobodni-rabotni-mesta

pdf1Насоки за придобиването професионална квалификация детски учител, начален учител, „учител по…“ и „ресурсен учител“ с линк към висшите училища: https://rvu.nacid.bg/home

Предстоящо

Слънчевото училище

Sunny

Атмосферата в НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил, кара всеки да се чувства част от училищната общност.

Своят 25-годишен юбилей чества през настоящата учебна година най-младото училище в община Кюстендил – Начално училище „Св. Климент Охридски“ в областния град. „Първата дума, която ми идва наум, когато някой ме попита за нашето училище, е слънчево. Усмивките на децата говорят в нашето училище. Тук създаваме атмосфера, в която всеки се чувства част от училищната общност“, споделя пред „Аз-буки“ директорката Евелина Димитрова. Самата тя преподава от 17 години в училището, което ръководи през последните три години и половина. За общностния дух допринасят и училищният химн и знаме, както и униформите на децата.

„За първи път учебната година в нашето училище е открита на 15 септември 1996 г. И честванията за нашия 25-годишен юбилей поставихме отново в първия учебен ден на 15 септември. Тържеството ни уважи кметът Петър Паунов, председателите на Училищното настоятелство и на Обществения съвет, гости от Общината и от Регионалното управление на образованието. Планираме много събития по повод юбилея и дано всички да се реализират, тъй като сме зависими от развитието на епидемичната обстановка“, отбелязва събеседничката ми.

Идеята на училищния екип е отбелязването на всички значими дати през настоящата учебна година да преминава под знака на юбилея. Така например на 22 октомври – Деня на интензивното ходене, ще има щафетни игри за най-малките ученици, походи до близки местности за по-големите и велопоход за четвъртокласниците.

Наситен със събития ще бъде месец ноември. „Планираме всеки ден от месеца, започвайки с 1 ноември – Деня на народните будители, да се провежда някаква дейност в училище. Класните ръководители и водещите целодневните групи ще организират проявите, които при хубаво време ще провеждаме на открито. При неблагоприятни условия ще правим събирания по випуски в голямото фоайе на първия етаж. На 25 ноември, когато отбелязваме патронния празник на училището, ще направим тържество в училищния двор. Ще има и изложба за патронния празник. Разбира се, всяка дейност ще се провежда при спазване на всички насоки и мерки за работа в епидемични условия“, споделя директорката Димитрова.

Кулминацията на честванията е планирана за 23 май 2022 г. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, ще се проведе голямо тържество на открито на площада пред Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил.

Настоящата учебна година НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил, започва с 283 ученици. От тях 66 за първи път прекрачват училищния праг. Броят на децата се запазва през последните години. „В момента все още има движение на ученици – има деца, които заминават с родителите си в чужбина, други се завръщат в страната или се преместват при нас от други училища“, обяснява директорката.

За развитието на децата се грижи екип от 21 педагогически специалисти. 12 от тях са класни ръководители, а седем са педагозите, които водят групите за целодневна организация на учебния ден. В тях са включени 65% от всички ученици, като има осигурено и столово обедно хранене.

„Ние сме сплотен и задружен колектив. Колегите имат достатъчно опит зад гърба си, доказали са се във времето и преподават на високо ниво. Непрекъснато се включват и в различни обучения с оглед повишаване на квалификацията. Мнозина от тях печелят и награди от различни форуми. Имаме и млади колеги, на които сме назначили наставници. Но с идеи и съвети им помагат и всички останали“, отбелязва още събеседничката ми. По думите ѝ налице е и много добро взаимодействие в работата на класните ръководители и водещите целодневните групи, което гарантира добрата самоподготовка на учениците и учебната работа. Педагозите поддържат непрекъснат контакт и с родителите.

Директорката на НУ „Св. Климент Охридски“ посочва, че резултатите на националното външно оценяване на четвъртокласниците поставят училището на първо място в област Кюстендил по български език и на второ по математика. Възпитаниците на школото постигат призови класирания и на различни състезания и конкурси. Сред тях са спечелените отличия от международния турнир „Математика без граници", от олимпиадата по гражданско образование, от националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители и достигането до финалите на състезанието Spelling Bee Junior през тази година.

В училището се развиват и разностранни занимания оп интереси. „Започнахме през 2018-а с 10 клуба, като за тази година предлагаме дейности в 15 клуба – сред тях „В света на компютрите“, „Любознайко“, „Сръчни ръце“, „Природолюбител“, „Аз, малкият гражданин“, „Вежливко“, „Моят роден край“, „Шарен свят“, „Ментална аритметика“, вокална група „Бъркотия“, тенис на маса и клуб по футбол. Имаме и атрактивен мажоретен състав“, изброява директорката Димитрова.

Екипът обръща специално внимание на работата с децата със специални образователни потребности. Взаимодейства се интергрирано с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – Кюстендил, чиито ресурсни учители оказват необходимата на децата допълнителна подкрепа. В работата се включват и училищният психолог, класните ръководители и директорката. Подкрепа оказват и родителите на всички ученици. „Мога да кажа, че тези деца се чувстват много добре. Включват се във всички инициативи на класно и училищно ниво – екскурзии, зелени училища, тържества. И най-важното – по никакъв начин не ги караме да се чувстват различни“, споделя събеседничката ми.

Взаимодействието на педагози и родители помага и за успешното преминаване през обучението от разстояние в електронна среда. „През изминалата учебна година се наложи да работим в електронна среда през целия декември 2020 г. Началото бе трудно. Но в крайна сметка, в края на първата седмица всичко беше изчистено и участието беше на ниво“, припомня директорката. Но споделя, че при връщането в клас на 4 януари учителите отчитат негативно влияние на непрекъснатото стоене пред компютрите върху учениците. Справят се с някои поведенчески проблеми с помощта и на училищния психолог, без дори да занимават родителите. В следващите месеци са карантинирани два класа, но без да има боледуващи деца. Това налага отново преминаване към онлайн обучение за няколко дни. „През март отново всички бяхме за две седмици в електронна среда. Без проблеми се справихме и този път нямаше никакви негативни влияния. И учебната година приключи нормално“, обобщава Димитрова.

Началното училище споделя една сграда с Природо-математическата гимназия „Проф. Емануил Иванов“. Според моята събеседничка двете образователни институции се грижат за сградата и общия двор като много добри партньори. А някои от възпитаниците на началното училище продължават обучението си в V клас в гимназията. „Разполагаме с 12 класни стаи, компютърен кабинет, кабинет за училищния психолог, физкултурен салон, басейн, столова и служебни помещения. При навлизането в пандемията осигурихме отделен вход за нашите ученици със система за достъп. Направихме и нов медицински кабинет. Смятам, че се справяме много добре“, коментира директорката Димитрова. И не пропуска да отбележи много доброто взаимодействие с Община Кюстендил и с Регионалното управление на образованието, откъдето получават подкрепа за своите идеи и инициативи.

Училището участва в редица от националните програми на МОН. Добро партньорство се развива и с Центъра за развитие на човешките ресурси. В момента школото е партньор по проект, финансиран по програма „Еразъм+“. Той е насочен към темата за двигателната активност и здравословното хранене на учениците. По него развиват партньорски отношения с институции от още 4 европейски държави. През септември е проведена мобилност в Германия, където са уточнени нови дати за дейности по проекта, прекратени или забавени заради пандемичната обстановка. „Предстои пътуване на 9 ученици и трима ръководители във Франция през март 2022 г. В мобилност в Чехия през юни 2022 г. отново ще се включат ученици и учители. През октомври догодина ще посрещнем гости в Кюстендил. След това през март 2023 г. ще има посещение на учители в Ирландия. И заключително през юни 2023 г. ще има среща на ученици и учители в Дюселдорф, Германия“, информира директорката на НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил.