Актуално

ИНФОРМАЦИЯ

Прием на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от Закона за предучилищното и училищното образование, от домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, от центрове за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства за учебната 2024/2025 година

 I. Изисквания към учениците при кандидатстване:

Прочети още...

Предстоящо

Подкрепяме електронното обучение

Digit Pack baner

 

Първа награда за главна женска роля на XXIV Национален фестивал на ученически театър на испански език

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ - град Дупница, участваха в XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език в Бургас. Събитието бе организирано от отдел “Образование” на Посолството на Кралство Испания в България.

В него взеха участие 25 училища от цяла България, в които се изучава испански език.

spanishprize 2

Възпитаниците на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, се състезаваха в категория А за ученици, чийто първи чужд език е този на Сервантес. Там участие взеха театрални групи от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Хасково. Нашите ученици представиха пиесата „Мариана Пинеда” на Фернандо Гарсия Лорка.

В главните роли бяха Моника Димитрова от 11б клас; Антон Йорданов, Елисавета Маринова и Даяна Нешева от 10б клас; Калина Христова, Анита Алексиева и Михаела Георгиева от 8б клас. Те впечатлиха журито с блестяща игра, отлично владеене на испански език и невероятна дикция. Иво Искренов от 10б се грижеше за светлините, а съученичката му Яница Кирилова – за звука.

Моника Димитрова заслужено бе наградена с първа награда за главна женска роля. Тя се въплъти в героинята, която умира за либералните идеали на Гранада през ХІХ век. Получи статуетка – една от големите награди на фестивала. Всички от трупата се завърнаха с медали и грамоти. Успехът им се дължи на испанския учител Ноелиа Рохас, която вдъхнови и подготви учениците, както и на Лилия Костадинова, учител по испански език, която ги подкрепяше през цялото време.

spanishprize 1

Национална инициатива за отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола на свободата

В навечерието на деня за национална почит към Апостола на свободата, Ви каним да подкрепите инициативата на СУ "Св. Паисий Хилендарски" гр. Пловдив, за отбелязване на 151 години от гибелта на Васил Левски, която предвижда на 19 февруари 2024 г. в 12:00 часа учениците от училищата в страната и от българските училища в чужбина, едновременно да рецитират Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски".

За четвърта поредна година СУ "Св. Паисий Хилендарски" гр. Пловдив приема като своя мисия в Деня на Апостола, да включи повече училища, в едновременно отдаване на почит към паметта на Васил Левски.

Очакваме със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина и тази година в инициативата да се включат и българските училища зад граница.

Изключително сме удовлетворени от миналогодишното издание на националната инициатива, когато в Деня на Апостола в класните стаи на 453 училища едновременно бе рецитирано Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски". Част от инициативата бяха и 11 български училища в чужбина.

Впоследствие видеа от училищните рецитали бяха публикувани на специална за целта електронна платформа, достъп до която имаха всички заинтересовани страни. Събитието бе отразено в национални и регионални медии, а отзивите от родители и обществени институции бяха позитивни и окуражаващи.

Формирането на национална идентичност и чувство за гордост винаги е било привилегия на училището и вярваме, че екипите на училищата ще се включат.

С уважение, Д-р Ирена Душкова - Директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив

VasilLevski

Покана до работодатели и работодателски организации за предложения за държавен план-прием за учебната 2024/2025 година

Във връзка с изготвяне на предложението за държавен план-прием за учебната 2024/2025 година за област Кюстендил на основание чл. 50, ал. 1, т. 3 от Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование Регионално управление на образованието – Кюстендил отправя покана до национално представителните организации на работодателите и техните териториални и браншови структури

Прочети още...

Спортен празник в ОУ „Христо Ботев“, с. Невестино

На 26 май 2023 година се проведе спортен празник в нашето училище. Празникът протече с приповдигнато настроение, усмивки и страхотни преживявания.

За начало, преди да започне състезателната програма, ученици, учители и гости на празника изиграха едно българско хоро. Музикалният фон продължи целият ден.

Спортната програма започна с демонстративен мач на отборите по баскетбол и футбол с ръководител г-н Димитров.

Спортните занимания бяха съобразени с възрастовата група на учениците. Начален етап се посвети на щафетни и подвижни игри. Най–емоционална се оказа срещата, между сборните отбори при дърпане на въже.

В края на спортния ден на най–отличилите се спортисти в съответните възрастови групи, бяха връчени награди за спортни постижения.

OuNevestino2023

Творчески изяви на ученическите групи от област Кюстендил по Модул 1 „Изкуства“ на Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“.

MusicMelody
 
СПИСЪК на училищата-домакини за провеждане на творческите изяви на ученическите групите от област Кюстендил по Модул 1 „Изкуства“ на Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“
 
1. Училище-домакин за организиране и провеждане на творческите изяви на учениците по Модул 1 „Изкуства“ на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ за община Бобов дол  – Средно училище „Христо Ботев“, гр. Бобов дол.
 
2. Училище-домакин за организиране и провеждане на творческите изяви на учениците по Модул 1 „Изкуства“ на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ за община Дупница  – Профилирана гимназия „Христо Ботев“, гр. Дупница.
 
3. Училище-домакин за организиране и провеждане на творческите изяви на учениците по Модул 1 „Изкуства“ на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ за община Дупница  – Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница.
 
4. Училище-домакин за организиране и провеждане на творческите изяви на учениците по Модул 1 „Изкуства“ на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ за община Кюстендил  – Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил.
 
5. Училище-домакин за организиране и провеждане на творческите изяви на учениците по Модул 1 „Изкуства“ на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ за община Рила  – Основно училище „Аверкий Попстоянов“, гр. Рила.
 
6. Училище-домакин за организиране и провеждане на творческите изяви на учениците по Модул 1 „Изкуства“ на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ за община Сапарева баня  – Средно училище „Христо Ботев“, гр. Сапарева баня.
 
ГРАФИК на изявите на групите от област Кюстендил по Модул 1. „Изкуства“ на Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“
Прочети още...

Отбелязване на Световния ден на водата – 22 март 2023 г.

Спортно училище „Васил Левски“ гр. Кюстендил, позовавайки се на призива към хората в Световния ден на водата тази година – „Бъдете промяната, която искате да видите в света!“, в училището бяха осъществени следните образователни дейности, за отбелязване на празника:

suvlkn1

• На сайта на училището https://www.suvlkn.com/ е качена информация с брошура за Световния ден на водата – 22 март 2023 г.

• Учениците от 7 клас изготвиха презентации, които бяха излъчени във фоайето на училището на монитор през междучасията.

• Ученици от 6 и 7 клас изготвиха табла по темите: „Не замърсявай, за да няма ....“ ; „ Да я пазим, за да има“; „Пазете природата, тя е нашият дом!“

Прочети още...

Приз за най-добра сценография в XXIII Национален фестивал за училищен театър на испански език

FestivalTeatroEscolar2023

Отдел „Образование“ към Посолството на Кралство Испания в България и Министерство на образованието и науката организират XXIII Национален фестивал за училищен театър на испански език в България. Във фестивала взимат участие стотици ученици от училищата в цялата страна, които се отличават с високо ниво на испански език.

Фестивалът се проведе на 23 и 24 февруари 2023 г. във Фестивален и конгресен център – Варна. В него участва трупата от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Учениците под ръководството на испанския учител Ноелиа Ортис, представиха пиесата „Балът на амазонките“ от Игнаси Гарсия и Мария Хесус Люке. СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ участва за поредна година и беше представено от учениците: Елисавета Маринова, Даяна Нешева, Яница Кирилова, Александра Стоянчева и Антон Йорданов от IX клас, Моника Димитрова и Никол Ангелова от X клас и Ева Костадинова от XI клас, както и Дарина Василева – техник по осветление, и Симона Иванова – техник по звук.

Прочети още...

„Работилница на Баба Марта“

RabotilnicaNaBabaMarta 7

Продължава работата по съвместния ученически проект „Магията на празника ни прави по–добри“. В „Работилницата на Баба Марта“ учениците от 3е и 4д клас, членове на клуб „Млади възрожденци“ към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - град Кюстендил, с ръководители Ирина Вучкова и Румяна Зарева, заедно със своите приятели от фолклорната група при Народното читалище в с. Долно село, с ръководител Миродинка Василева, изработиха красиви мартеници от естествени материали. Деца и баби говориха за символиката на мартеницата, за вярванията, свързани с този обичай, изричаха наричания и благопожелания, пяха песни. Отново „малки и големи“ твориха, създаваха красота и бяха щастливи, че са заедно. Докоснаха света „извън мрежата“ с неописуема емоция и удовлетвореност от своята дейност, не искаха този нестандартен час от „Занимания по интереси“ да приключи.

Прочети още...

ОТКРИВАНЕ НА НОВ ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН В УЧИЛИЩЕ „Христо Ботев“, с. Невестино

 OUNevestinoSalon

Днес, 07.02.2023 година официално бе открит новият физкултурен салон на ОУ „Христо Ботев“, с. Невестино - дълго чакана придобивка, която ще радва ученици и учители.

С питка и мед бяха посрещнати гостите на събитието – Александър Пандурски, областен управител на Кюстендилска област, бивши учители и ученици, местни общественици, родители.

Директорът на училището Валери Стоилов се обърна към всички присъстващи и ги поздрави с „Добре дошли“ на събитието. С гордост разказа за уникалното съоръжение, което напълно съответства на потребностите на учениците и отговаря на всички изисквания за провеждане на учебните часове по физическо възпитание и спорт. Преди да стане този прекрасен физкултурен салон, помещението е било склад за стари и бракувани вещи. Целият колектив запретнал ръкави и след като е опразнено, започва ремонтът, средствата за който изцяло са от бюджета на училището. Така директорът представи началото на процеса.

Към днешна дата физкултурният салон е с чисто нова износоустойчива настилка, шпакловани и боядисани стени, нови санитарни възли и нови енергоефективни осветителни тела.

Физкултурният салон е оборудван с фитнес уреди, има съоръжения за баскетбол и футбол.

Изградени са съблекални за момичета и момчета, стая за преподавателя.

По думите на г-н Пандурски, добрият стопанин личи и от цялостната визия на учебното заведение. Похвално е, че в трудни времена като тези, директорът е успял да създаде модерното съоръжение, да освежи всяка класна стая, коридори и училищния двор.

Като част от тържественото откриване, във физкултурния салон се проведе кратка литературно – музикална програма. Гостите станаха свидетели на петминутен баскетболен мач и футбол. За гостите имаше подготвен коктейл.

Националното състезание „Турнир на младите физици“

mladifizici2023

В периода 03.02.2023 г. – 05.02.2023 г. се проведе Националното състезание „Турнир на младите физици“.

Организатори на състезанието са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Кюстендил и ПМГ „Проф. Емануил Иванов”, гр. Кюстендил.

Турнирът е състезание за ученици в гимназиален етап, които участват отборно в преки физични битки. В състезанието се оценяват способностите на участниците да решават проблеми с изследователски характер, да достигат до аргументирани изводи, както и да представят, анализират и обсъждат решенията на тези проблеми в научни дискусии, наречени физични битки.

Състезанието се проведе в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил.

Започна със Селективни физични битки, които се провеждат на български език и завърши с Финалната физична битка, която се провежда на английски език.

Прочети още...

Магията на народния обичай „Бъдни вечер“

bydni vecher 1

Ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Кюстендил от 3 „е“ клас с ръководител Румяна Зарева и от клуб „Млади възрожденци“ (3 „е“ и 4 „д“ клас) с ръководител Ирина Вучкова, съвместно с фолклорната група на НЧ „Св. Кирил и Методий“ с. Долно село с ръководител Миродинка Василева, реализираха съвместен проект и пресъздадоха народния обичай „Бъдни вечер“.

Учениците проведоха предварителни проучвания за традициите, вярванията и празнуването на „Бъдни вечер“ в родния край. Те разговаряха със своите баби и дядовци, и с тези от село Долно село. Установиха, че празнуването на обичая при българи и роми си прилича.

Всички деца активно и с ентусиазъм, се включиха при подготовката и представянето на „Бъдни вечер“ пред родители и гости. Малките и големите „артисти“ ни потопиха в магията на българския народен обичай. Те „запалиха“ бъдника в огнището, рецитираха стихове, казаха молитви за здраве и берекет, разчупиха питката и видяха своя късмет, посрещнаха коледари, пяха коледни песни..., създадоха вълшебна празнична атмосфера.

В подготовката на празника, активно участие взеха и родителите, като осигуриха автентичен декор, старинни пособия и инструменти, приготвиха традиционните постни ястия за вечерта - питка с късмети, баница с тиква, сърми, боб, жито...

Празникът завърши с вкусна вечеря, от приготвените с любов гозби.

Реализирането на този проект е доказателство, че българският дух е жив във всеки дом, че предаването на обичаите от баби и дядовци на внуци, съхранява и развива традициите, създава чувство на принадлежност към род и родина, на толерантност и уважение в общуването, на вяра в едно по–добро бъдеще – бъдещето на нашите деца.

Прочети още...

ЦОИДУЕМ - втор. разпоредител с бюджетни кредити към Министъра на образованието и науката, обяви нова Конкурсна процедура 33.21-2022 г. за набиране на проектни предложения, свързани с образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства

logo coideum

Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) - второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министъра на образованието и науката, обяви нова Конкурсна процедура 33.21-2022 г. за набиране на проектни предложения, свързани с образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства.

Допустими кандидати са: институции в системата на предучилищното и училищното образование – детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие, включително центрове за специална образователна подкрепа, и специализирани обслужващи звена (регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Национален дворец на децата и Държавен логопедичен център); регионални управления на образованието; държавни висши училища и общини. Информацията е публикувана на електронната страница на Центъра: http://coiduem.mon.bg

Краен срок за кандидатстване: 02 декември 2022 г., 17:30 ч.

В качество Ви на допустими кандидати по конкурсната процедура, Ви информираме, че в периода до 02.12.2022 г. ЦОИДУЕМ ще организира разяснителни ZOOM-срещи за консултиране и предоставяне на по-конкретна информация за процедурата за кандидатстване. Допустимите кандидати и партньори, желаещи да се включат в ZOOM-срещи, моля да заявят това на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Насоки за кандидатстване по Конкурсна процедура 33.21-2022, можете да видите тук.

Испанският посланик и съветникът по образователните въпроси на Кралство Испания на визита в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

Spanish1112

На гости на учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, бяха Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България и г-н Анхел Сантамария – съветник по образователните въпроси на отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България. Тяхната визита бе по повод новото Споразумение между Министерството на образованието и науката нa Република България и Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания. Официално бе поставена табела на входа на училището – знак, че сме част от Програмата „Испански езикови гимназии и паралелки“.

Н. Пр. Алехандро Поланко Мата връчи първа награда от Литературния конкурс за проза на испански език на Ева Костадинова от XI б клас.

Гостите разгледаха изложбата „Най-дългото пътуване. Първата околосветска обиколка“. Постерите са предоставени от Испанското посолство, а учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ изработиха музейна експозиция с макети на кораби, корабни дневници и други експонати, свързани с откриването на Новия свят.

Учениците от испанските паралелки поздравиха гостите с песен на испански и български език, направиха превод на стихотворението „Родна реч“ на Ран Босилек и изнесоха официален дискурс на тема: „Защо е важно да учим чужди езици?“. Вера Илчева, ученичка от седми клас, подари своя картина на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата. Последва непринуден приятелски разговор за испанската култура, музика, филми и традиции.

Повече от 20 г. училището ни има традиции в изучаването на испански език, работи активно с отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България и в профилираните паралелки с интензивно изучаване на испански език преподава испански учител.

Spanish1115

Международен ученически конкурс "Заедно ХХI век"

За осемнадесета поредна година Фондация "Устойчиво развитие за България" съвместно със Синдиката на българските учители и Организационен комитет проведоха Международен ученически конкурс "Заедно ХХI век". Проявата е включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката.
 
Въпреки обстоятелствата с епидемичната обстановка дистанционно участие в конкурса взеха стотици деца от почти всички области на България, от Република Молдова.
 
Авторитетно жури от български поети, писатели, журналисти, художници оцени детските творби и отличи най-добрите.
 

 

Обществено обсъждане на Проект на Насоки за кандидатстване по процедура BG-RRP-1.007 „Модернизация на образователна среда" по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Съгласно изискванията на чл. 5, ал. 2 от Постановление № 114 от 8 юни 2022 г. на Министерския съвет за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от Механизма за възстановяване и устойчивост, е публикуван за обществено обсъждане проект на Насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели „Модернизация на образователна среда" по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, Стълб „Иновативна България", Компонент 1 „Образование и умения", Инвестиционен проект 2 „Модернизация на образователна инфраструктура".

Проектът на документите е публикуван на следната интернет страница http://sf.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1062, както и в информационната система за Механизма (ИСУН 2020) на следния адрес: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/PublicDiscussion. Новината е публикувана и на страницата на МОН: https://www.mon.bg/bg/news/4964.

Допустими кандидати са общини за общински училища и общински детски градини и държавни училища към Министерство на образованието и науката.

Писмени възражения и предложения по проекта на Насоки за кандидатстване могат да бъдат предоставени от заинтересованите страни на следния електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., както и в информационната система за Механизма (ИСУН 2020), в срок до 28.07.2022 г. включително.

С уважение,

Изпълнителна агенция „Програма за образование".

Община Кюстендил връчи почетен плакет на Христо Тодоров за високи постижения в областта на компютърните науки

HristoT1 1

На 20 юни 2022 г. се проведе церемония по дипломиране на учениците от ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил. На това събитие от името на кмета Петър Паунов, почетното отличие връчи г-н Иван Андонов, председател на Общинския съвет в Кюстендил.

Христо Тодоров е зрелостник от Випуск 2022 на ПМГ гр. Кюстендил. Редовен участник и първенец в олимпиади по информатика, информационни технологии, национални и международни конкурси и състезания в областта на компютърните науки.

Прочети още...

Покана за Майсторски клас на тема: „Иновации и отговорности в дигиталния свят с децата“

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Бихме искали да изразим признателността си към Вас за съвместното ни партньорство при реализиране на съвместни проекти и програми за децата и професионалистите, работещи с деца.

Във връзка с изпратени наши писма до Вас, относно предстоящия обучителен квалификационен майсторски клас на тема: „Иновации и отговорности в дигиталния свят с децата“, който ще се проведе в периода 8-10.06.2022 г. в к.к Боровец, хотел „Самоков“ и се организира от Държавната агенция за закрила на детето, в сътрудничество с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Ви предоставяме линк за регистрация на определените участници:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePEmdBb-bjwIgNYXZqlK-oygiPuhLm0tr9i5h1-S1pX978Yg/viewform

Проект на програма за Майсторски клас на тема: „Иновации и отговорности в дигиталния свят с децата“, можете да видите тук.

Надяваме се информацията да достигне до повече професионалисти – директори, заместник-директори и учители с богат опит в областта на дигитализацията, които да участват в майсторския клас.

Разходите за обучението, както и за логистиката, пътни, дневни и квартирни пари са за сметка на изпращащата организация.

Екипът на Държавната агенция за закрила на детето изразява своята признателност от съвместната ни работа и вярваме, че заедно постигаме повече за децата!

Световен ден на околната среда 2022 - 5 юни #OnlyOneEarth

WorldEnvironmentDay2022 info BG Page 1

Световен ден на околната среда 2022 #OnlyOneEarth

Резюме

Събитие и кампания: Световен ден на околната среда 2022 г.
Дата: 5 юни 2022 г.
Страна домакин: Швеция
Тема на кампанията: Само една планета (OnlyOneEarth)
Хаштагове: #OnlyOneEarth и #WorldEnvironmentDay

Тематичен фокус на Световния ден на околната среда 2022: Да живеем устойчиво в хармония с природата


Най-важният ден за околната среда

Световният ден на околната среда е най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда. Денят на околната среда се координира от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и се провежда ежегодно от 1974 г. насам, като се е превърнал в една от най-големите международни платформи за популяризиране на околната среда, с милиони хора от цял свят, обединени в защита на планетата. Тази година домакин на Световния ден на околната среда е Швеция.

Прочети още...

Концепция за процедура „Модернизация на образователна среда“

Концепция за процедура „Модернизация на образователна среда“

Във връзка с предстоящото изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, Изпълнителна агенция „Програма за образование“ съвместно с Министерството на образованието и науката публикува Концепция за процедура „Модернизация на образователна среда“.
Процедурата ще се реализира в изпълнение на дейностите по Стълб „Иновативна България“ на Националния план за възстановяване и устойчивост, инвестиционен проект 2 „Модернизация на образователна инфраструктура“. Планираният общ бюджет на дейностите за реализация в рамките на предстоящата процедура „Модернизация на образователна среда“ е 326 100 000 лева.
Мнения на потенциалните кандидати относно реализиране на процедурата, както и на всички заинтересовани страни се приемат в срок до 04.05.2022 г. включително и могат да бъдат изпращани на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
След приемане на актовете на национално ниво, регулиращи реда за предоставяне на средства на крайни получатели от Механизма за възстановяване и устойчивост, проектът на пакет Насоки за кандидатстване ще бъде публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на структурата за наблюдение и докладване и в Информационната система за Механизма, преди внасянето им за утвърждаване.

Концепцията за процедура„ Модернизация на образователна среда“ е публикувана на следния адрес: http://opnoir.bg/?go=news&p=detail&newsId=1039 или в раздел „Процедури/Процедури в процес на обществено обсъждане“ на интернет страницата на ИАПО – http://opnoir.bg/?go=page&pageId=362. Мнения на потенциалните кандидати относно реализиране на процедурата, както и на всички заинтересовани страни се приемат в срок до 04.05.2022 г., включително и могат да бъдат изпращани на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

doc1Концепция за процедура „Модернизация на образователна среда“

Приложение № 1 – Методология за приоритизиране на обектите на образователната инфраструктура на територията на Република България

Приложение № 2 – Методология за групиране на институциите по видове и по райони на планиране

 

 

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИЗУЧАВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ“

РЕАЛИЗИРАНИ ДЕЙНОСТИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА НА МОН И МО „ИЗУЧАВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ“ 

page 1СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, разработи и спечели проект „Заедно да съхраним историческата памет за ген. Георги Тодоров – „Генералът легенда“ и Седма Рилска дивизия по НП „Изучаване и съхраняване на традициите на българската армия. 
През учебната 2021/2022 година продължава традиционно своите връзки и активното си партньорство НЧ „Ген. Георги Тодоров 2011“, като проучва местната история чрез краеведчески изследвания, заснемаме и изследваме военни паметници и паметни знаци на територията на община Дупница. 
На 19.04.2022 година, ученици на училището се срещнаха с г-н Мартин Захариев, правнук на ген. Георги Тодоров. Гости на събитието бяха о.з. полковник Стоян Ушатов, г-жа Валентина Караганова и Дани Кюркчийска, секретар и библиотекар на НЧ „Ген. Георги Тодоров 2011“, доц. д-р Радослав Радославов, преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград. Те разказаха спомени и вълнуващи истории, свързани с живота и делото на ген. Георги Тодоров. Срещата спомогна за повишаване на родолюбивото чувство у учениците, които ще съхраняват историческата памет и ще растат граждански ангажирани личности, приобщени към ценностите на демократичното общество. 
Изработен е албум „Заедно да съхраним историческата памет за ген. Георги Тодоров – „Генералът легенда“. Направени са постери, създаден е училищен кът, посветен на Българската армия.
 

Обмен на добри практики

collage2На 19.04.2022г., в детска градина „Райна Княгиня“ с. Невестино, се проведе обмяна на добри практики на тема: „Празници в детската градина в условията на мултикултурна среда“. Децата и учителите им представиха пролетни празници.
Гости на квалификационната форма бяха директорите на ДГ „Дружба“, гр. Бобов дол, ДГ „Миньор“, гр. Бобов дол, ДГ „Ален мак“, гр. Кочериново и учители от посочените детски градини. Отличното представяне на децата беше призвание за учителите, отговорни за тяхната подготовка. Домакините показаха как се работи в мултикултурна среда и как се възпитават децата да живеят заедно и да приемат по естествен начин своите ,,различия“.
Гостите бяха поздравени на три езика от деца от различни националности, обучавани в ДГ „Райна Княгиня“ с. Невестино.

ПЕТНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА ”ПРОЛЕТ ВЪРХУ ЛИСТА” - 2022г., организиран от Община Кюстендил

pokana1

ПОКАНА

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

Община Кюстендил Ви отправя покана, да станете част от ПЕТНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА ”ПРОЛЕТ ВЪРХУ ЛИСТА” - 2022г., организиран от Община Кюстендил.

Темата „Пролет върху листа” е свободна и креативна. Вие имате възможност да изявите своето творчество, да импровизирате с различни изобразителни материали и да създадете пролетни пейзажи и натюрморти, цветя, фигурални композиции или свободни изображения в пролетна хармония.

През годините конкурсът се превърна в утвърден форум на детското творчество и се радва на много широка популярност в цялата страна. Хилядите получени рисунки го превръщат в представителна извадка за нивото на детското творчество в наши дни.

С поставеното начало на конкурса през 2008 година пролетта в град Кюстендил идва с хилядите рисунки на децата на България.

Вярваме, че през месец март 2022 националният конкурс „Пролет върху листа” отново ще даде възможност за среща и изява на много талантливи деца и техните слънчеви творби!
Приложено Ви изпращаме статут на конкурса.

Желаем Ви пролетно вдъхновение!

Очакваме творбите Ви до 08.03.2022 г. на адрес:
гр.Кюстендил 2500
ул.Търговска № 6
Отдел ”Култура и духовно развитие”, Община Кюстендил

На тържествена церемония на 20.03.2022 г. във Възрожденското училище на гр. Кюстендил ще бъдат обявени резултатите от конкурса и ще бъде открита представителна изложба на класираните творби. Резултатите ще бъдат обявени на страницата на отдел „Култура и духовно развитие“ - http://www.kultura-kn.info/

ДИМИТРИНКА УКАЛСКА Началник отдел „ Култура и духовно развитие”, Община Кюстендил

Прочети още...

Уютно като у дома: Учениците от ОУ „Никола Вапцаров“ в Бобов дол се забавляват с антигенните тестове и си играят на лаборанти

azbukinikolavapcarov

Само 5 от общо 173 деца от ОУ „Никкола Вапцаров“ в Бобов дол учат дистанционно - две от I клас и по едно от III, IV и VI клас. „Родителите им не са дали съгласие за тестване по-скоро защото се притесняват, че при евентуален положителен тест това би им коствало да не ходят на работа, а не че са против присъственото обучение“, обяснява директорът на училището Галина Панева.

В бобовдолското училище има много групи по различни видове изкуство, въпреки че епидемичната обстановка затруднява провеждането на извънкласните дейности и заниманията по интереси.

Тя уточнява, че тези пет деца също са обхванати и учат асинхронно според указанията на МОН, тъй като училището не разполага с нужната техника, с която да могат да следят директно какво се случва в клас от вкъщи. Затова с тях се работи индивидуално, като учителите им предоставят необходимите материали, по които да работят у дома.

Основното и средното училище са средищни и родителите на децата от близките населени места могат да избират в кое от тях да ги запишат. Общината осигурява транспорта на пътуващите ученици.

Останалите деца, които учат присъствено, вече нямат никакви проблеми с тестването, сами се справят с него и даже се забавляват. От малко помощ се нуждаят само децата от I и II клас, но и те си играят на лаборанти и им харесва.

„Тестването не отнема повече от 10 - 15 минути, така че всичко върви нормално - твърди Галина Панева. В началото ни помагаха родители, които имат зелени сертификати. Ползвахме ги като доброволци в 6 от 9-те паралелки и това много помогна. Така те лично видяха за какво става въпрос, и успокоиха останалите родители, защото в началото нежелаещите да се тестват децата им, бяха повече.“

В Бобов дол освен ОУ „Никола Вапцаров“ има още две училища - СУ „Христо Ботев“ и една професионална гимназия.

Основното и средното училище са средищни и родителите на децата от близките населени места могат да избират в кое от тях да ги запишат. Общината осигурява транспорта на пътуващите ученици по график, който е комбиниран за двете училища, като повечето от живеещите в селата около Дупница учат в основното училище, а от селата към Перник са в СУ „Христо Ботев“. В „Никола Вапцаров“ учат 23 деца, пътуващи от 6 населени места.

Организацията на обучение е целодневна, като сутрин се започва на плаващо работно време, за да няма струпване на децата на входа и изхода, разположени са на различни етажи съобразно противоепидемичните мерки. Между 8 и 8.30 ч. започва учебният ден, като последни влизат първокласниците. Плаващи са и междучасията, зоните за отдих и краят на учебния ден за учениците от началния и прогимназиалния етап на обучение.

Педагогическият екип се състои от 21 човека, към него от тази година има психолог и помощник на учителя, наети по проекта на МОН „Подкрепа за приобщаващо образование“. „Имаме деца, които търсят психологическа подкрепа дори докато бяха в онлайн обучение - казва г-жа Галина Панева. - Децата влизат в контакт с психолога и провеждат виртуални срещи, когато имат необходимост заради това, че са вкъщи и са изолирани. Отделно се провеждат срещи и с ученици, които са идентифицирани, че имат нужда от подкрепа, след съгласие на родител, разбира се.“

В ОУ „Никола Вапцаров“ работят и по други проекти на МОН, като „Равен достъп до училищно образование в условията на криза“, „Образование за утрешния ден“ и „Подкрепа за успех“, по който през миналата година са сформирани групи за допълнителна подкрепа и занимания по интерес. А от тази година предоставят консултации по кариерно ориентиране. За целта ползват услугите на консултантите от Центъра по кариерно ориентиране в Кюстендил. Те идват на място в училището за провеждане на занятията. А когато това е невъзможно, консултациите се осъществяват онлайн през платформата „Тиймс“, която ползва школото. Кариерните специалисти най-често работят по класове. Но когато идентифицират необходимост, консултират индивидуал- но някои ученици или пък дават допълнителни консултации на децата при нужда.

През миналото лято училището участва и в НП „Отново заедно“ на МОН. Успява да изпрати 12 ученици на детски лагер в хотел „Балканика“ в Китен, откъдето те се връщат изключително доволни. Материалната база е обновена и модернизирана и осигурява възможности за развитие на разнородните интереси на учениците - фитнес зала, три компютърни кабинета, интерактивен кабинет, зала по интереси, кабинет природни науки, библиотека, ресурсна стая, физкултурен салон.

„През годините сме се включвали в проекти за енергийна ефективност и оборудване и базата ни е доста добра. Работили сме и по проекти за средищните училища. Благодарение на тях успяхме да закупим доста оборудване, направихме зали за занимания по интереси, имаме изграден фитнес с доста съоръжения. Финансирането идва главно от участията ни в различни проекти и национални програми - категорична е Галина Панева. "Материалната ни база е добре с изключение на тази за спорт. Спортните площадки, особено външните, са за задължителен ремонт и реновиране. Физкултурния салон се опитваме да го поддържаме, доколкото можем, като го боядисваме, закупуваме съоръжения от ежедневна необходимост, но и той има нужда от основен ремонт и оборудване. За тях обаче не можем да кандидатстваме и да бъдем бенефициенти, затова водим разговори с Общината.“

В училището има малко деца от уязвимите групи. Но въпреки това се налага да работят по Механизма за обхват, тъй като има ученици, които са заминали с родителите си в чужбина, но се водят в системата. В такива случаи екипите трябва да организират поне 2 - 3 посещения по домовете им, за да се установи, че наистина трайно са се изселили.

„При нас няма проблем със сегрегацията. Още със създаването на мините в Бобов дол хората от малцинствата, които са идвали от цялата страна, са социализирани и интегрирани - уточнява директорката. "Нямаме и деца билингви, всички говорят български. Освен това родителите им държат на образованието и много рядко се случва някое дете от уязвима група да отпадне. Доказателство за това е фактът, че през последните три години нямаме нито отпаднали ученици, нито реинтегрирани.“
Училището е раздало 16 лаптопа за работа в онлайн среда предимно на семейства с по 2-3 деца, чиито родители нямат възможност да осигурят на всяко от тях отделно устройство.

След завършване на основното си образование през последните 2-3 години голяма част от децата се насочват към местната професионална гимназия. Преди това повечето са се ориентирали към гимназиите в Благоевград - езикова, математическа или по изкуствата, а някои и към ПГ по компютърни технологии и системи в Правец.

Епидемичната обстановка затруднява провеждането на извънкласните дейности и заниманията по интереси. Но към училището има групи по различни изкуства, много добре работят и с местното читалище „Миньор 2006“. През миналата учебна година две от техните ученички стават носители на специалната награда „Звезди в радиото“ в Благоевград и това им помага да влязат в гимназията по изкуствата в Благоевград. Голяма част от възпитаниците на „Никола Вапцаров“ участват в детско-юношеския ансамбъл към читалището, ръководен от Димана Боянова и нейния съпруг от ансамбъл „Пирин“. В областта на спорта най-активно се изявяват във футбола и борбата.

Училището успява да отбележи патронния си празник на 7 декември - рождената дата на Никола Вапцаров, с традиционните конкурси за четене на произведения от поета революционер, както и доста виртуални инициативи. Но не успяват да проведат предвидените спортни състезания заради падналия сняг Откриват и подвижни изложби във фоайетата и коридорите на училището с рисунки на тема „Моето училище“ и „Моят град“, които периодично се сменят в зависимост от тематиката и сезона. „Опитваме се да създаваме уют, за да се чувстват като у дома си и да идват с желание. Правим го с тяхно участие, за да пазят постигнатото“, завършва директорката.

Първа награда в НК за православна поезия и проза "Рождество на Спасителя"

Първа награда в Националния конкурс за православна поезия, проза и видео изпълнение на стих на тема "Рождество на Спасителя" - Бургас, 2021 г. спечели Николета Спасова от 6 в клас в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието, да стимулира тяхната творческа изява, любовта към изкуството, Бог и православната вяра. Провежда се под патронажа на МОН, Националния дворец на децата, ЦПРЛ-Бургас и Сливенска митрополия.

colaj

Обществено обсъждане на Насоки за кандидатстване по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M2OP001-3.019 „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“

Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. (УО на ОПНОИР) съгласно изискванията на чл. 26, ал. 4 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове провежда обществено обсъждане на проект на Насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения BG05M2OP001- 3.019 „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“ по Приоритетна ос 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“ на ОПНОИР. Целта на процедурата е социална интеграция на уязвими групи чрез създаване на условия за прехода им от средно към висше образование.

Проектът на документите е публикуван на интернет страницата на УО на ОПНОИР: http://sf.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1012 и в ИСУН 2020 на следния адрес: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/PublicDiscussion

Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е на обща стойност 7 000 000 лв. европейско и национално съфинансиране.

Писмени възражения и предложения по проекта на Насоки за кандидатстване могат да бъдат предоставени от заинтересованите страни на следния електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., както и в ИСУН 2020, в срок до 21.12.2021 г. включително.

Проектът на Насоки за кандидатстване е разработен в съответствие с одобрените от Комитета за наблюдение (КН) на ОПНОИР Методология и критерии за подбор на операция „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“.

Предложенията и възраженията не могат да се отнасят до параметри на процедурата, които са част от одобрените от КН на ОПНОИР Методология и критерии за подбор на операция „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“, публикувани на следния адрес: http://opnoir.bg/?go=committee&p=records (Писмена процедура - м. Ноември 2021 г.).

Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“ 2021 г.

Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“ 2021 г.

Организатори са Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Организационен комитет с участието на:

Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”, Координационен съвет на руските съотечественици в България, Представителството на Россътрудничество в България, Союз друзей Болгарии – Москва под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката

Тема: „Чрез истина и доверие - към приятелство, солидарност и мир!“

Наградените в Международен ученически конкурс "Заедно в 21 век", можете да видите тук.

АдминСофт Плюс създаде ново софтуерно решение, което да подпомогне образователните институции в процеса на атестиране на педагогическите специалисти: модул "Оценяване на персонала"

АдминСофт Плюс създаде ново софтуерно решение, което да подпомогне образователните институции в процеса на атестиране на педагогическите специалисти: модул "Оценяване на персонала", който е част от електронната платформа АдминПлюс.

Модулът включва две функционалности: "Атестиране" (вече е налична) и "Допълнително трудово възнаграждение за постигнати резултати от труда на персонала" (ще бъде налична от втори срок на учебната 2021/2022 г.).

Представянето на модула, ще се състои в платформата ZOOM на 20.10.2021 г. (сряда) от 14:00 часа. За повече информация и регистрация: https://www.pedagozi.bg/bezplatni-uebinari

С уважение,
Надежда Цветкова Управител на РААБЕ България
РААБЕ България ЕООД 1404 София, ж. к, Гоце Делчев, бул. "Тодор Каблешков" N:24 029741779/ Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите./ www.raabebg.com, www.pedagozi.bg

Брошура

Pokana webinar 20102021

 

 

Седмица на просвещението организира Основно училище „Христаки Павлович“ – гр. Дупница.

Седмица на просвещението организира Основно училище „Христаки Павлович“ – гр. Дупница. Поредицата от училищни събития, посветени на Деня на народните будители и на патронния празник на училището, ще се реализира от 25 октомври до 1 ноември 2021 година.

За учениците в прогимназиален етап са организирани литературно четене на любима книга и литературен конкурс на тема „Съвременни будители – разкажи за любим учител“, в който ще участват и учители, а гости ще бъдат читалищни дейци. Конкурс за рисунка на тема „Будителите на моето време“ ще провокира талантливите деца в училището.

Всички възпитаници на ОУ „Христаки Павлович“ ще се включат в кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“, организирана от Асоциация „Българска книга“ и подкрепена от Министерство на образованието и науката.

Седмицата на просвещението ще завърши с поднасяне на цветя на паметника на патрона на училището Христаки Павлович – Дупничанин на 1 ноември 2021 г..

Слънчевото училище

Sunny

Атмосферата в НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил, кара всеки да се чувства част от училищната общност.

Своят 25-годишен юбилей чества през настоящата учебна година най-младото училище в община Кюстендил – Начално училище „Св. Климент Охридски“ в областния град. „Първата дума, която ми идва наум, когато някой ме попита за нашето училище, е слънчево. Усмивките на децата говорят в нашето училище. Тук създаваме атмосфера, в която всеки се чувства част от училищната общност“, споделя пред „Аз-буки“ директорката Евелина Димитрова. Самата тя преподава от 17 години в училището, което ръководи през последните три години и половина. За общностния дух допринасят и училищният химн и знаме, както и униформите на децата.

„За първи път учебната година в нашето училище е открита на 15 септември 1996 г. И честванията за нашия 25-годишен юбилей поставихме отново в първия учебен ден на 15 септември. Тържеството ни уважи кметът Петър Паунов, председателите на Училищното настоятелство и на Обществения съвет, гости от Общината и от Регионалното управление на образованието. Планираме много събития по повод юбилея и дано всички да се реализират, тъй като сме зависими от развитието на епидемичната обстановка“, отбелязва събеседничката ми.

Идеята на училищния екип е отбелязването на всички значими дати през настоящата учебна година да преминава под знака на юбилея. Така например на 22 октомври – Деня на интензивното ходене, ще има щафетни игри за най-малките ученици, походи до близки местности за по-големите и велопоход за четвъртокласниците.

Наситен със събития ще бъде месец ноември. „Планираме всеки ден от месеца, започвайки с 1 ноември – Деня на народните будители, да се провежда някаква дейност в училище. Класните ръководители и водещите целодневните групи ще организират проявите, които при хубаво време ще провеждаме на открито. При неблагоприятни условия ще правим събирания по випуски в голямото фоайе на първия етаж. На 25 ноември, когато отбелязваме патронния празник на училището, ще направим тържество в училищния двор. Ще има и изложба за патронния празник. Разбира се, всяка дейност ще се провежда при спазване на всички насоки и мерки за работа в епидемични условия“, споделя директорката Димитрова.

Кулминацията на честванията е планирана за 23 май 2022 г. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, ще се проведе голямо тържество на открито на площада пред Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил.

Настоящата учебна година НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил, започва с 283 ученици. От тях 66 за първи път прекрачват училищния праг. Броят на децата се запазва през последните години. „В момента все още има движение на ученици – има деца, които заминават с родителите си в чужбина, други се завръщат в страната или се преместват при нас от други училища“, обяснява директорката.

За развитието на децата се грижи екип от 21 педагогически специалисти. 12 от тях са класни ръководители, а седем са педагозите, които водят групите за целодневна организация на учебния ден. В тях са включени 65% от всички ученици, като има осигурено и столово обедно хранене.

„Ние сме сплотен и задружен колектив. Колегите имат достатъчно опит зад гърба си, доказали са се във времето и преподават на високо ниво. Непрекъснато се включват и в различни обучения с оглед повишаване на квалификацията. Мнозина от тях печелят и награди от различни форуми. Имаме и млади колеги, на които сме назначили наставници. Но с идеи и съвети им помагат и всички останали“, отбелязва още събеседничката ми. По думите ѝ налице е и много добро взаимодействие в работата на класните ръководители и водещите целодневните групи, което гарантира добрата самоподготовка на учениците и учебната работа. Педагозите поддържат непрекъснат контакт и с родителите.

Директорката на НУ „Св. Климент Охридски“ посочва, че резултатите на националното външно оценяване на четвъртокласниците поставят училището на първо място в област Кюстендил по български език и на второ по математика. Възпитаниците на школото постигат призови класирания и на различни състезания и конкурси. Сред тях са спечелените отличия от международния турнир „Математика без граници", от олимпиадата по гражданско образование, от националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители и достигането до финалите на състезанието Spelling Bee Junior през тази година.

В училището се развиват и разностранни занимания оп интереси. „Започнахме през 2018-а с 10 клуба, като за тази година предлагаме дейности в 15 клуба – сред тях „В света на компютрите“, „Любознайко“, „Сръчни ръце“, „Природолюбител“, „Аз, малкият гражданин“, „Вежливко“, „Моят роден край“, „Шарен свят“, „Ментална аритметика“, вокална група „Бъркотия“, тенис на маса и клуб по футбол. Имаме и атрактивен мажоретен състав“, изброява директорката Димитрова.

Екипът обръща специално внимание на работата с децата със специални образователни потребности. Взаимодейства се интергрирано с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – Кюстендил, чиито ресурсни учители оказват необходимата на децата допълнителна подкрепа. В работата се включват и училищният психолог, класните ръководители и директорката. Подкрепа оказват и родителите на всички ученици. „Мога да кажа, че тези деца се чувстват много добре. Включват се във всички инициативи на класно и училищно ниво – екскурзии, зелени училища, тържества. И най-важното – по никакъв начин не ги караме да се чувстват различни“, споделя събеседничката ми.

Взаимодействието на педагози и родители помага и за успешното преминаване през обучението от разстояние в електронна среда. „През изминалата учебна година се наложи да работим в електронна среда през целия декември 2020 г. Началото бе трудно. Но в крайна сметка, в края на първата седмица всичко беше изчистено и участието беше на ниво“, припомня директорката. Но споделя, че при връщането в клас на 4 януари учителите отчитат негативно влияние на непрекъснатото стоене пред компютрите върху учениците. Справят се с някои поведенчески проблеми с помощта и на училищния психолог, без дори да занимават родителите. В следващите месеци са карантинирани два класа, но без да има боледуващи деца. Това налага отново преминаване към онлайн обучение за няколко дни. „През март отново всички бяхме за две седмици в електронна среда. Без проблеми се справихме и този път нямаше никакви негативни влияния. И учебната година приключи нормално“, обобщава Димитрова.

Началното училище споделя една сграда с Природо-математическата гимназия „Проф. Емануил Иванов“. Според моята събеседничка двете образователни институции се грижат за сградата и общия двор като много добри партньори. А някои от възпитаниците на началното училище продължават обучението си в V клас в гимназията. „Разполагаме с 12 класни стаи, компютърен кабинет, кабинет за училищния психолог, физкултурен салон, басейн, столова и служебни помещения. При навлизането в пандемията осигурихме отделен вход за нашите ученици със система за достъп. Направихме и нов медицински кабинет. Смятам, че се справяме много добре“, коментира директорката Димитрова. И не пропуска да отбележи много доброто взаимодействие с Община Кюстендил и с Регионалното управление на образованието, откъдето получават подкрепа за своите идеи и инициативи.

Училището участва в редица от националните програми на МОН. Добро партньорство се развива и с Центъра за развитие на човешките ресурси. В момента школото е партньор по проект, финансиран по програма „Еразъм+“. Той е насочен към темата за двигателната активност и здравословното хранене на учениците. По него развиват партньорски отношения с институции от още 4 европейски държави. През септември е проведена мобилност в Германия, където са уточнени нови дати за дейности по проекта, прекратени или забавени заради пандемичната обстановка. „Предстои пътуване на 9 ученици и трима ръководители във Франция през март 2022 г. В мобилност в Чехия през юни 2022 г. отново ще се включат ученици и учители. През октомври догодина ще посрещнем гости в Кюстендил. След това през март 2023 г. ще има посещение на учители в Ирландия. И заключително през юни 2023 г. ще има среща на ученици и учители в Дюселдорф, Германия“, информира директорката на НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил.

Инициатива "Конференция за бъдещето на Европа" - популяризиране участието на образователната общност - ученици, студенти и всички млади хора

В Министерството на образованието и науката е постъпило писмо от членовете на Европейската комисия в Колегията на Конференцията за бъдещето на Европа, в което се отправя покана към образователната общност в България за участие в Конференцията. В тази връзка и в изпълнение на резолюция на министъра на образованието и науката, Ви информираме следното:

Основната цел на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" е осигуряване на публично пространство, в което се дава възможност на европейските граждани да обсъдят предизвикателствата и приоритетите на Европа и да изразят своето мнение, включително да се насърчи гражданската активност на децата и младите хора. Инициативата ще бъде активна до пролетта на 2022 година.

Европейските граждани могат да участват в Конференцията за бъдещето на Европа по следните начини:

1. Многоезична цифрова платформа, на която гражданите ще могат да споделят идеи и да внасят предложения онлайн;
2. Децентрализирани събития - присъствени, хибридни или онлайн събития, организирани от отделни личности или различни организации;
3. Панел на европейските граждани, където ще се обсъждат различни теми, свързани с предложенията на гражданите в цифровата платформа.

Допълнителна информация за горепосочената инициатива е налична на официалната страница.

Информационни материали относно Конференцията за бъдещето на Европа.

Участие в международен проект - Дебати за климата

През тази учебна година ученици от СЕУ "Св. Паисий Хилендарски", град Дупница участваха в международния проект на фондация ЕкоОбщност #ClimateOfChange, или "Спри промяната на климата, постави начало на климат на промяна", чиято цел е да повиши познанията на младите хора за проблемите, породени от климатичните промени, да ги направи съпричастни към тях, както и да ги провокира да търсят начини за ограничаване на последствията от тях. Проектът се реализира в общо 13 държави от ЕС. Според правилата нашите ученици, след като преминаха предварително обучение, сформираха два отбора (на български и на английски език) за участие в националния турнир "Дебати за климата". В предварителните кръгове учениците дебатираха по теми като: "Демографски контрол - да или не" и "Нискобюджетния туризъм следва/не следва да се подкрепя".

В оспорвани двубои с противниковите отбори нашите дебатьори за класираха за полуфиналите на български език, които се проведоха на 18 и 19 юни в гр. София. В жестоката конкуренция между 30 училища от цялата страна сред 8-те най-добри бе и отборът на СЕУ "Св. Паисий Хилендарски": Димитрина Спасова, Бойчо Кечеджиев, Йордан Стоилов (XI клас), Дарина Василева, Виктория Любенова и София Пешкова (IX клас). Темата за полуфиналния дебат бе: "За или против закриване на въглищните топлоелектрически централи (ТЕЦ)". По време на дебата учениците показаха отлична подготовка, умела аргументация и бърза мисъл при оборване на доводите на противника. Отличното представяне на нашите ученици бе оценено от съдиите, които бяха много критични, но и справедливи в преценките си. По време на състезанието бяха създадени ценни приятелства, обменени идеи и най-важното: отговорността да участваш и създаваш климат на промяна сред младите хора бе поета от всички като мисия за бъдещето. Част от екипа за тази промяна са и учениците от СЕУ "Св. Паисий Хилендарски", гр. Дупница.

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФИЗИКА

От 4 до 6 юни 2021 г. в гр. Видин се проведе 49-та национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища”. Организатори на конференцията бяха Съюзът на физиците в България, Министерството на образованието и науката, фондация "Еврика" и др.

KonferenciaFizika

Научната програма на конференцията включва пленарни доклади, секционни доклади, постерно представяне на авторски разработки, кръгли маси и дискусии. В конференцията взе участие с доклад на тема: “Бинарните уроци по физика и астрономия“ г-жа Елена Масленкова, учител по физика и астрономия в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Представените на конференцията материали ще бъдат отпечатани в сборник с доклади.

В рамките на 49-ата Национална конференция със съдействието на фондация „Еврика“ се проведе и Национален конкурс за есе за ученици и студенти на тема „Големите открития във физиката на ХХ век“. От СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница участваха Ванеса Йорданова от 9 б и Теодора Китова от 12 а клас.

Нaгради от Националният исторически конкурс „Места и памет“

Националният исторически конкурс „Места и памет“ цели да провокира творческата, изследователска и екипна работа на учениците от гимназиален етап, да стимулира развитието на умения и компетентности чрез изследването и изучаването на еврейската общност в България. През учебната 2019 – 2020 г. темата на конкурса бе „Места и памет – реални личности и истински истории“ и бе посветен на българските евреи – творци. Екипът на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница Магдалена Стоянова и Венеция Томова, с консултант Маргарита Сапунджиева, спечели второ място с разработката си „Леа Коен – с благодарност към живота“.

MestaIPamet

На дистанционна среща в РУО – Кюстендил учениците и техният ръководител присъстваха на награждаването, организирано от МОН за участниците в двете поредни години 2020 и 2021. Приветствия и похвала за труда на всички участници отправи заместник-министър Мария Гайдарова и членовете на журито: Радостина Николова - експерт по история и цивилизации в МОН; Коста Костов - главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” и Албена Танева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Този конкурс е поредният успех за Магдалена Стоянова и Венеция Стоянова, които доказаха за пореден път отличните си познания и умения за работа (и двете са печелили отлични оценки на конкурси на Академията за лидери на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, към Историческия факултет в университета.)

Прочети още...

Симона Колева от 7„г“ клас в ОУ „Проф. Марин Дринов" зае 1-во място за есе в националния конкурс "Живеем в земята на Ботев"

Симона Колева от 7„г“ клас в ОУ „Проф. Марин Дринов" зае 1-во място за есе в националния конкурс "Живеем в земята на Ботев", организиран от Община Враца,  ЦПЛР „Център за работа с деца” – Враца, със съдействието на Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата и Регионално управление на образованието – Враца.
SimonaKolevaNagrada
Симона е удостоена със званието лауреат, наградена е с грамота и плакет. На госпожа Вероника Табачка - учител на Симона по български език и литература, е връчена благодарствена грамота за насърчаване и отлично представяне на нейната ученичка в конкурса.

Прочети още...

РЕЗУЛТАТИ ОТ КЛАСИРАНЕТО НА ТВОРБИТЕ ОТ РЕГИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „БЪЛГАРИЯ – ПОЗНАТАТА И НЕПОЗНАТАТА“

Областна комисия за оценяване на конкурсните работи на участниците в Регионален ученически конкурс на тема „ България – познатата и непознатата“ класира следните участници на призови места:


Възрастова група (V-VII клас):
Направление „По пътя на българската слава“

1.Първо място – Андреа Костадинова – VI клас, ПМГ „Проф. Ем. Иванов“, гр. Кюстендил;
2.Второ място – Жаклин Стоева – VII „а“ клас – СУ „Христо Ботев“, гр. Сапарева баня;
3.Трето място – седми клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Яхиново

Възрастова група (V-VII клас):
Направление „С компас из България“

1.Първо място – Кристияна Стоичкова, Георги Гавазки, Ивайла Георгиева и Марио Лазаров – VII клас, СУ „Христо Ботев“, гр. Сапарева баня;
2.Второ място – София Фатторелли– ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Кюстендил
3.Трето място – Яница Тодорова – ПМГ „Проф. Ем. Иванов“, гр. Кюстендил.

Възрастова група (VIII-ХII клас):
Направление „По пътя на българската слава“

1.Първо място – Бойко Кечеджиев, XI клас, СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница;
2.Второ място – Александра Умленска, Х клас, ПМГ „Проф. Ем. Иванов“, гр. Кюстендил;
3.Трето място – Александрина Костадинова, Х клас – ПМГ „Проф. Ем. Иванов“, гр. Кюстендил.

Възрастова група (VIII-ХII клас):
Направление „С компас из България“

1.Първо място – Станислав Тодоров, Х клас, ЕГ „Д – р Петър Берон“, гр. Кюстендил в екип с Атанас Иванов, Х клас;
2.Второ място – Мартин Ковачки и Филип Чифлички, ХII клас, ПМГ „Проф. Ем. Иванов“, гр. Кюстендил;
3.Трето място – Яна Дашева, VIII клас, ПМГ „Проф. Ем. Иванов“, гр. Кюстендил.

Класираните ученици ще получат грамоти.

140 години по пътя на знанието в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Дупница, съчетават добрите традиции с най-модерни подходи в обучението

pghbdupnica

„Тази година честваме 140-годишен юбилей на нашето училище. В него гимназиалното обучение започва още през 1881 г. – разказва Геновева Ризова, директор на Профилирана гимназия „Христо Ботев“ в Дупница.

През учебната 1879/1880 г. с привременен указ на княз Дондуков към трикласното училище се открива и четвърти клас, като името на училището е „Дупнишко четирикласно правителствено училище“. Това определя нашето училище като първото гимназиално в Югозападна България. През учебната 1880/1881 г. започва гимназиалното обучение в четвърти клас. Поради тази причина 28 май 1881 г. се приема за рождена дата на гимназията. От 1944 г. наш патрон е Христо Ботев и оттогава до днес на 2 юни се отбелязва патронният празник. През всички тези години сме били водещо училище в Дупнишка околия и след това в региона. Сега сме в първата тройка в област Кюстендил по резултати на учениците. Това ни е основната цел – да даваме качествена подготовка на децата, за да могат успешно да се реализират по-нататък.“

В гимназията се обучават 619 ученици в 24 паралелки. В училището преподават 43-ма високоспециализирани педагогически специалисти. Основните профили са „Математически“, „Природни науки“, „Хуманитарни науки“, „Предприемачески“, „Софтуерни и хардуерни науки“, „Обществени науки“. Профилирането на паралелките е започнало още през учебната 1987/1988 година, когато за първи път се въвеждат природо-математически и хуманитарен профил и паралелка с разширено изучаване на биология.

Прочети още...

Учениците от ОУ „Христаки Павлович“ отбелязаха традиционния за училището „Ден на таланта“ на 12 май 2021 г.

Връзката между училището и родителя е особено важна за възпитанието и обучението на детето. Училището работи по НП „Участвай и променяй – родителят активен партньор в училищния живот“.

11

На празника се проведоха заключителните мероприятия по националната програма с участието и на родители. Деца и родители заедно пяха, рисуваха и спортуваха. Гости на събитието бяха: г-жа Гергана Паргова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование в РУО Кюстендил, г-жа Ценка Стоянова – началник отдел “Култура, образование, спорт и младежки дейности“ към община Дупница, г-жа Александра Йорданова - секретар на НЧ „Пенчо Славейков – 1978 г.“, Райчо Чапразов – регионален координатор на Център „Амалипе“, г-жа Юлия Любенова – председател на сдружение „Амала-Приятели“.

Прочети още...

„ДЕТЕ С ДОБРА ДУША - 2021“

Колективът на ДГ „Миньор“ гр. Бобов дол прие през 2015 г. инициатива за работа по проект „Дете с добра душа“, като основния акцент бе поставен върху идеята да бъдат ангажирани децата и родителите им във Великденският празник за ползващите социалната услуга в ЦНСТ с. Мламолово.

dgminiorbobovdol1

Идеята бе прегърната с въодушевление не само от нас, работещите в ДГ „Миньор“ – включиха се служителите от Общинска администрация, държавни институции, граждани, управители на търговски и други дружества в града. Патронаж над инициативата бе поет от Кмета на община Бобов дол г-жа Елза Величкова. Събрана бе прилична сума финансови средства от продажба на Великденски картички, изработени от учителките и децата, с които бяха закупени храни, плодове, лакомства. В последния работен ден преди Великденския празник на едно мило тържество подаръците бяха дарени на ползващите социалната услуга.

Тази успешна първа стъпка ни амбицира да направим инициативата ежегодна. С изключение на 2020 г., поради пандемичната обстановка, всяка година, включително настоящата, ДГ „Миньор“ организира чаканата от хората в ЦНСТ с. Мламолово Великденска среща, за да им донесе подаръци и радост.

Прочети още...

Два века са добро начало

oukmkn

Първото училище в Кюстендил – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, е на повече от 200 години. Там в продължение на вече два века опитни педагози възпитават и обучават деца. „Историята ни показва, че през годините сме били винаги за пример, затова се стремим и сега да бъдем модел за подражание“, разказва директорката Мариана Панчева. Освен с богата си история в школото се гордеят и със своите възпитаници. Образованието си там получават много успели личности. Сред тях е и световноизвестният кинорежисьор Теодор Ушев. Миналата година той се връща в родното школо. Посещението му предизвиква огромно вълнение сред децата. Учениците с нетърпение очакват да се запознаят с автора на късометражния филм „Сляпата Вайша“ – искат снимки и автографи, с трепет разпитват какво е чувството да бъдеш номиниран за „Оскар“. Тази среща предизвиква вълнение и у Ушев. Той остава приятно изненадан от новината, че негови рисунки все още се пазят в архива на училището. „Още в първите му творби си проличава неговият талант“, допълва моята събеседничка.

Прочети още...

Глобална инициатива „Седмица на парите“, 22 – 28.03.2021 г.

2020GMW

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст.

Тя е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигнат финансово благосъстояние и финансова устойчивост.

НАЦИОНАЛНИ ИНИЦИАТИВИ

1. От 20.02. 2021 г. – до 01.03. 2021г. Предизвикателство „Гласът на младите“ (#GlobalMoneyWeek2021).

2. На 22.03.2021 г. Официален старт на инициативата.

3. От 22.03.2021 г. – 28.03.2021 г. Конкурс за най- креативен колаж на тема „Моята валута“ за ученици в начален етап.

4. От 22.03.2021 г. – 28.03.2021 г. Конкурс за ученически екипи „Финансов #LIFEHACK за моето бъдеще “ - най-практично видео решение на финансов казус - за ученици в гимназиален етап 5. На 24.03.2021 г., 17:30 ч. (ZOOM) Мястото на финансовата грамотност в бъдещето на нашите деца! - онлайн дискусия/уебинар за родители, учители.

ИНИЦИАТИВИ НА УЧИЛИЩНО НИВО

Училищата в цялата страна имат възможност да планират и реализират различни (препоръчително онлайн) формати по тяхно желание: Иновационен лагер (самостоятелно или съвместно от две и повече училища), Игра за финансова грамотност, оналйн посещение във финансова/банкова институция или музей, онлайн младежки дискусии, участие в медии (ТВ предаване, радио предаване, социални медии), създаване на подкаст, създаване на влог, организиране на онлайн лекции на родители, заети във финансовата сфера, уроци по финансова грамотност, които по-големи ученици да преподават на по-малките (споделено обучение) и др.

РЕГИСТРАЦИЯ НА УЧИЛИЩА: https://form.jotform.com/200503702421942

И ученици, и родители застават зад присъственото обучение

nevestino 2

Искаме да възпитаме не само грамотни, но и социално ангажирани млади хора, казва Валери Стоилов – директор на ОУ „Христо Ботев“ в с. Невестино, Кюстендилско

В ОУ „Христо Ботев“ в с. Невестино, област Кюстендил, учат 175 деца. Единственото за населеното място школо е средищно и защитено. „С очите си виждах как с годините общината се обезлюдяваше, а децата ставаха все по-малко“, разказва директорът Валери Стоилов.

В училището целодневна организация на учебния ден има за всички учениците от I до VII клас. Групите са четири – две в начален и две в прогимназиален етап. „И децата, и родителите искат обучението да бъде присъствено“, споделя Стоилов. По думите му, обучението на място в училище не може да бъде заменено с това от разстояние, защото при него липсва една от най-важните функции на образователния процес – социалната.

„Искаме да възпитаме не само грамотни, но и социално ангажирани и социално приобщени млади хора. С обучението от разстояние това не може да се постигне“, категоричен е моят събеседник. В школото в Невестино 99% от децата са от социално уязвими групи. Повечето от тях са от много бедни семейства. „Нямат елементарни мобилни устройства, например телефон. Да не говорим за интернет“, разказва директорът. С тях обучение в електронна среда на практика не може да се осъществи, затова по време на обучението от разстояние учителите носят учебните материали на хартиен носител по домовете на децата. На половин щат в школото има назначени и двама медиатори, но те сами не могат да обходят всички деца, които нямат устройства и интернет връзка.

Прочети още...

УЧЕНИЦИ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“, с. НЕВЕСТИНО ПОДАРЯВАХА МАРТЕНИЦИ И УСМИВКИ ЗА БАБА МАРТА

babamarta

Ученици от прогимназиален етап под ръководството на г-жа Желязкова и г-жа Петрова, стартираха инициатива по изработване и подаряване на мартенички.

В дните непосредствено преди 1 март учениците изработиха в заниманията по интереси уникални мартенички. С много ентусиазъм, разнообразни идеи и любов се включиха учениците от 5, 6 и 7 клас.

Днес, 1 март, група ученици облечени в народни носии, предадоха по автентичен начин красивата българска традиция. Те подариха мартенички на всички учители и ученици от училището.

Посетиха и малчуганите от ЦДГ „Райна Княгиня“ , служителите от Общинска администрация, както и ДГС - Невестино. Раздадоха мартенички на жители и гости на селото.

Усмивките на учениците и пожеланията за здраве и щастие направиха първия мартенски ден още по – красив и изпълнен с оптимизъм и надежда.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА НА ВСИЧКИ!

babamarta2

Алея на випуските краси ПГ „Акад. С. П. Корольов“ в Дупница

Алея на випуските краси ПГ „Акад. С. П. Корольов“ в Дупница

Диляна КОЧЕВА

DupnicaKorAlea

През 2012 г. в Професионалната гимназия „Акад. С. П. Корольов“ в Дупница поставят началото на една прекрасна традиция – всеки випуск в деня на изпращането си посажда дърво в двора на училището си. „Миналата година, заради пандемията, изпращането на абитуриентите се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки и в присъствието само на дванадесетокласниците“, разказва директорката Елена Костадинова. Въпреки това и випуск 2020 посажда своето дърво и оставя своята следа в историята на любимото школо. Сега тази прекрасна малка горичка се е превърнала в място, където се срещат след години бившите съученици.

„Най-важното в нашата работа е да стимулираме учениците да използват професията си и в живота“, казва директорката. В гимназията в дневна форма учат 295 ученици в 14 паралелки. Специалностите, които се изучават там, са четири – „Икономическа информатика“ с разширено изучаване на английски език“, „Електрообзавеждане на производството“, „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“, и най-новата, която се предлага от вече две години – „Машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост“. През новата учебна година дуална форма ще има в три от четирите специалности.

Прочети още...

РЕГИОНАЛЕН КОНКУРС „БЪЛГАРИЯ В МЕН 2020“ с подтема „Мечтая“

Областна комисия за оценяване на конкурсните работи на участниците в третото издание на Регионалния конкурс за есе  на тема „ България в мен 2020“ с подтема „Мечтая“ класира следните участници на призови места:

I възрастова група (V – VII клас):

Първо място: Александра Ингилийска – VII а клас - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Дупница

Второ място: Милена Петрова – VII а клас - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Дупница

Трето място: Анджелина Казакова – VII б клас - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Дупница

II възрастова група (VIII - IX клас):

Първо място: Мирела Йорданова - IX в клас - ПГ „Христо Ботев“– гр. Дупница

III-та възрастова група (X-XI клас):

Първо място: Паола Милушева - X клас - ПГ „Христо Ботев“ – гр. Дупница

Второ място: Вилияна Павлова - X клас - ПГ „Христо Ботев“ – гр. Дупница

Трето място: Теодора Дюлгерова - X клас - ПГ „Христо Ботев“ – гр. Дупница

 

Класираните ученици ще получат грамоти.

Управляващият орган на ОПНОИР обявява за кандидатстване процедура чрез подбор на проектни предложения „Ограмотяване на възрастни-2“

Управляващият орган на ОПНОИР обявява за кандидатстване процедура чрез подбор на проектни предложения „Ограмотяване на възрастни-2“

Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. (ОПНОИР) обявява за кандидатстване процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор на проектни предложения BG05M2OP001-3.020 „Ограмотяване на възрастни-2“ в рамките на Приоритетнa ос 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“, Инвестиционни приоритети 9ii „Социално-икономическо интегриране на маргинализираните общности, като например ромите“.

Основната цел на процедурата е подкрепа на уязвими групи за социално включване чрез осигуряване на достъп до образование и обучение за по-добра реализация на пазара на труда.

Специфичните цели на процедурата са:

- Подкрепа за участието в различни форми на учене през целия живот чрез ограмотяване и придобиване на компетентности от прогимназиалния етап на основното образование на уязвими групи;

- Подкрепа за по-добра реализация на пазара на труда на уязвими групи чрез придобиване на начален етап или на основна степен на образование;

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Проектите ще се изпълняват на територията на Република България в партньорство между училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и юридически лица с нестопанска цел. Процедурата насърчава включването на асоциирани партньори – общини, Агенция по заетостта чрез Дирекции „Бюро по труда“, Регионални управления на образованието, Агенция за социално подпомагане чрез териториалните дирекции „Социално подпомагане“, Държавната агенция за бежанците.

Пълният комплект насоки за кандидатстване е публикуван на следните интернет адреси: https://eumis2020.government.bghttp://opnoir.bg и www.eufunds.bg.

Кандидатите по процедурата могат да искат разяснения във връзка с Насоките в срок до три седмици преди изтичането на срока за кандидатстване. Допълнителни въпроси по Насоките за кандидатстване се задават в писмена форма чрез ИСУН 2020 (https://eumis2020.government.bg, модул „Разяснения по процедурата“, както на електронната поща на УО на ОПНОИР: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. като ясно се посочва наименованието на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Разясненията се дават по отношение на Условията за кандидатстване, не съдържат становище относно качеството на проектното предложение и са задължителни за всеки кандидат. Въпросите на кандидата и разясненията на УО се съобщават (публикуват) на интернет страницата на УО http://opnoir.bg/, в секция „Процедури/ Въпроси и отговори“ и в ИСУН2020: https://eumis2020.government.bg (към документите по процедурата) в 10-дневен срок от получаване на искането, но не по-късно от две седмици преди изтичането на срока за кандидатстване.

Крайният срок за кандидатстване /представяне на проектни предложения 31.03.2021 г., 17:30 часа, чрез ИСУН 2020.

Проектните предложения се подават от кандидатите само в електронен формат, подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Подкатегории