Актуално

Информация за приема в VIII клас за учебната 2024/2025 г.

ЗА ВАС, sedmoklasniciСЕДМОКЛАСНИЦИ!
 
„Скъпи седмокласници,
Изправени сте пред нов път, пред важен житейски избор. 
Бъдете мотивирани, бъдете отговорни, бъдете трудолюбиви и упорити!  
Вашето бъдеше е във Вашите ръце!
На добър път!“
М. Стойчева-Николова
Началник на РУО – Кюстендил 
 

Предстоящо

Конкурс за заемане на длъжността "директор" на държавни и общински училища на територията на област Кюстендил

Конкурс за заемане на длъжността „директор” на следните училища на територията на област Кюстендил:

1. Средно училище „Христо Ботев“,гр. Бобов дол
2. Основно училище „Христаки Павлович“, гр. Дупница
3. Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Раждавица
4. Основно училище „Проф. Марин Дринов“, гр. Кюстендил
5. Шесто основно училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кюстендил
6. Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил

Прочети още...

Подкрепяме електронното обучение

Digit Pack baner

 

Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница осигурява кадри за местния трудов пазар

Надя КАНТАРЕВА

ПГХВХТ 1За кого шансът е по-голям – за училището ли, защото на него разчитат да захранва със специалисти бизнеса в региона, или по-скоро за бизнеса, за който доказала се педагогическа школа произвежда търсени професии. Отговорът е сроден с този на „Кое е първичното – яйцето или...“.
Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница има историята на типичното училище, създадено да осигурява кадри за местния трудов пазар. Навремето отваря врати като тютюнев техникум заради поминъка в региона. Икономическите реалности в последните десетилетия са причина да започне обучение по новите направления – хранително-вкусови и химични технологии, в които се подготвят средни специалисти в професиите готвач и лаборант.
217 са гимназистите в настоящата 2019/2020 г. За следващата учебна година се очаква да се попълнят две паралелки първокурсници, толкова поддържат от години при всеки прием. Отпадащи ученици на практика няма. През изминалата учебна година са напуснали четирима, семействата им заминали зад граница. Децата са малко, но според образователни експерти интересът към училището е стабилен. Тежкото време със свиването на паралелки или с попълването им на трети прием е отминало.
В гимназията може да предвиждат и подреждат строг финансов ред, да планират и разширяват стажове „на терен“.
Екипът тук иска и вярва, че успява да върне рейтинга на професионалната гимназия, да защитава реномето ѝ на търсено училище. Сериозно обмислят и вече провеждат нови форми на обучение. Дуална паралелка, или учене чрез работа, има от три години. Тя е създадена по инициатива на местния бизнес. От догодина учениците започват практика във фармацевтичната индустрия. Работодателите не крият, че ги чакат, че разчитат именно на младите хора, респективно на преподавателите им.
„На пазара на труда в нашата сфера кой по-добре от колегите учители по професионалните дисциплини знае и може да подготвя средни специалисти за химическата индустрия. Единствено от нашето училище излизат кадри за един от най-големите работодатели в областта. Гръбнакът на специализирания изпълнителски екип на фармацевтичната промишленост в града са наши ученици. Общината също се намесва и помага в стажовете.


За позиции, за които обикновено се е искало академично образование, сега се търсят завършили професионалната гимназия. Наши възпитаници са заели и ръководни позиции. Има и ментори, които подпомагат специализирането на стажантите за работа с новите технологии. Догодина 26 ученици, т.е. цялата паралелка дуално обучение, ще работи в реална среда. В XI клас – 2 дни, а в XII – по три дни в седмицата“, разказва Виолета Стефанова – директор на Професионалната гимназия. Преподава в нея от 2000 г., директор е от една. В екипа й са 17 учители, канят и лектори за специфичните часове – по музика, изобразително изкуство, физическо възпитание.
Когато Стефанова посещава за първи път лабораторията във фирмата, в която ще стажуват учениците от дуалната паралелка на гимназията, остава респектирана от дисциплината, от модерното производство. И същевременно е огорчена от разликата в апаратурите – в производствената среда и в учебната база на гимназията, чийто „срок на годност“, не само в морално отношение, отдавна е изтекъл. Изводът е ясен: така не бива да обучават. Съоръжения и техника за учебните практики трябва да се подменят. Как, когато за купуването само на една електронна везна, броят 3000 лв.
Насочват вниманието си към участие по програми. Спъва ги исканото съфинансиране при някои, но са сигурни, че ще успеят при други. „Не можахме да се подготвим с проекти преди две години. Изпуснахме времето за кандидатстване заради процедурите по прехвърлянето на гимназията, бяхме към Земеделското министерство, сега сме към Общината. Чакаме програми, за да се включим и за саниране на сградата, ремонтът на покрива също не търпи отлагане“, допълва директорката.
Засега, за замяна на остарялото оборудване в учебните лаборатории, намират решение в контактите си с представители на местния бизнес. Една от тях е Йорданка Велева, с която организират съвместна дейност. Тя съдейства на професионалната гимназия да получи неупотребявана вече в производството техника, което за ученическите практики е твърде добро решение. За следващото лято гимназията е получила предложение повече ученици от дуалната паралелка да работят срещу заплащане във фармацевтичните лаборатории.
„Горещо“ е времето и за класовете от направлението по хранителни технологии. Предстои им пак състезание, участие в конкурса „Най-добър млад готвач“. Още от учениците работят в реална работна среда, започват от двете училищни кухни. Гимназията е в договорни отношения с няколко заведения в Дупница. При проверките, които учителите правят на практикуващите, впечатлява желанието, с което работят, и добрият резултат, който постигат. Опознават ги и хората от бизнеса. Не един от младите стажанти вече е на позиция главен готвач в ресторантите към големите хотели. От гимназията съобщават, че приемат и предизвикателството: ще направят разгласа за изпълнение на поръчки за кетъринг за големи празници, лични тържества.
„Градът ни гледа, повечето му жители работят тук, искат децата им да учат и после и те да работят тук. Регионът няма друго такова училище. Имаме деца от Бобошево и други селища. Пътуват с обществен транспорт, разходите им се поемат частично от Общината – около половината от стойността. Това затруднява семействата, още повече че много от тях са в трудно положение. Обмисляме как още да се подпомогнат“, обяснява сърцатата директорка.