МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - КЮСТЕНДИЛ

Актуално

Уебинар, свързан с историята на Холокоста и антисемитизма, организиран от МОН и „Яд Вашем“ - Мемориален център за жертвите и героите на Холокоста на Държавата Израел, 18 – 21.10.2021 г.

В изпълнение на Национална програма "Квалификация" 2021 г., приета с Решение № 188 от 05.03.2021 г. на Министерския съвет, тематично направление 5. Международно сътрудничество в областта на квалификацията на педагогическите специалисти по хуманитарни и природни науки - Мярка I Осъществяване на сътрудничество в изпълнение на Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и "Яд Вашем", Мемориален център за жертвите и героите на Холокоста на Държавата Израел, предстои провеждане на уебинар за учители, свързан с историята на Холокоста и антисемитизма, организиран от МОН и Мемориалния център, в периода 18 - 21 октомври 2021 г.

Документите се подават до 04.10.2021 г. Лично или чрез пощенски оператор на адрес София, бул. „Княз Дондуков“ № 2 А – деловодство (на вниманието на Радостина Новакова – ръководител на национална програма „Квалификация“) или в сканиран вид на ел. адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Приложение:
1. Информация;
2. Заявление;
3. Справка;
4. Декларация.

Публикувано на 21.09.2021 г.

МЕСЕЧНА ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА ДО 14-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ПРИ ОБЯВЕНО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ИЛИ ОБЯВЕНА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА

Предстоящо

Училище на щастието

Възпитаниците на иновативното ОУ „Евлоги Георгиев“ – Дупница, традиционно постигат отлични резултати на външното оценяване

Антоанета НАЙДЕНОВА

991Децата от всички паралелки в началния етап на обучение в ОУ „Евлоги Георгиев“ – Дупница, започват всеки учебен ден с 5-минутни утринни срещи, през които се използват различни модели и похвати за създаване на позитивна атмосфера. Например може да се хванат в кръг за ръцете и да си представят приятни моменти и хора, или пеят заедно, смеят се, казват добра дума на другарчето си и го прегръщат.
Всеки учител си е изработил план за различни дейности по време на сутрешната 5-минутка, които спомагат не само за доброто настроение на децата, а и за развиването на емоционалната им интелигентност – едно от необходимите умения на XXI век. Провеждат се и игри за групова динамика, използват се и учебни пособия, като карта за емоционална интелигентност, барометър на емоциите и т.н., които се възприемат много добре от децата.
„През 2019 г. разработихме проектно предложение „Аз искам, аз мога, аз успявам“ и от тази учебна година сме в Списъка на иновативните училища – разказва и.д. директорът на училището Райна Александрова. – През ноември по Националната програма „Иновации в действие“ имахме обмен с пловдивското ОУ „Елин Пелин“, където се използват елементи на иновативни подходи при преподаването и изпитването и са включени много практически задачи за изработване на различни модели, карти и т.н. от учениците в зависимост от предмета и урока.
При нас също има иновативни елементи на преподаване – продължава Александрова. – В първи клас се провеждат бинарни уроци по музика и по български език, а в трети клас в часовете по английски децата правят театър на чуждия език, в който участват като артисти, пеят в приказка, рисуват. В прогимназиалния етап на обучение също има групови дейности – по БЕЛ работят с един компютър с няколко мишки, правят се интегрирани уроци по физика и химия.
Друга иновация са съвместните часове с родителите, в които те преподават заедно с учителите или пък разказват на децата за професията си. Организират се и посещения на ученици на работните места на някои от родителите.“


От години ОУ „Евлоги Георгиев“ предлага разширено обучение по хореография, музика и изобразително изкуство, а днес те се изучават в избираеми и факултативни часове. Децата могат да си изберат с какво да се занимават според своите интереси и заложби. В часовете по хореография се разучават предимно народни танци от различни фолклорни области, а факултативно има и мажоретен състав. Първолаците могат да изберат и факултативно изучаване на английски език и религия. В училището има 10 клуба за извънкласни дейности, сред които по математика, информационни технологии, както и два клуба „Православно християнство“. В училището се изучава религия вече 23 години.
ОУ „Евлоги Георгиев“ има 121-годишна история и навремето до сградата му в двора е имало параклис, който е разрушен, а училището – бомбардирано. Новата училищна сграда отваря врати през септември 1962 г. Параклисът не е възстановен, но в близост се намира черквата „Света Богородица“, където се чества патронният празник на школото на 8 ноември – Архангелов ден.
Сградата на училището е крайно недостатъчна, за да побере всички желаещи да учат в него. През 2016 г.
е изградена пристройка, в която на първия етаж е разположена столовата с един павилион, а на втория – многофункционална актова зала. От миналата година има готов проект и за разширяване на училището, но засега няма финансиране, казва директорката Александрова.
Учениците са 395, няма подготвителна група, тъй като сградата е малка и не може да се осигури целодневно обучение. ОУ „Евлоги Георгиев“ е единственото в област Кюстендил, което все още работи на двусменен режим. Затова и през тази учебна година са приети само две паралелки с първолаци, въпреки че има заявления за три.
Интересът към училището се дължи и на факта, че през миналата година на националното външно оценяване след VII клас по БЕЛ училището е на първо място в област Кюстендил и с резултат над средния за страната. А по математика са на второ място в областта след ПМГ в Кюстендил и са близо до средния резултат за страната.
„Нашите ученици винаги са сред първите на областните кръгове на олимпиади по история, география, физика, химия, имаме класирания на национални кръгове – казва с гордост Райна Александрова. – И през тази година работим по Националната програма „Ученически олимпиади и състезания“ за обучение на талантливи ученици, тъй като миналата година имахме ученик участник в националния кръг на олимпиадата по география и икономика. Имали сме и участници в националните кръгове на олимпиадите по химия, история и цивилизация, а през миналата година бяха предложени двама ученици по физика. Успехите се дължат както на учениците, така и на добрия педагогически екип, който работи много отговорно. Предишният ни директор Румяна Гиргинова ръководи училището успешно в продължение на 23 години и летвата е вдигната високо. Тя два пъти е носител на почетна грамота „Неофит Рилски“ и на много други награди. Една от последните е от края на миналата година, когато за втора поредна година Държавната агенция за закрила на детето връчи отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“. ОУ „Евлоги Георгиев“ е удостоено с плакет в категория „Устойчиво развитие“ като признание за многогодишния труд на екипа на училището и стремежа на всички да работят за утвърждаване на атмосфера на свободно мислене и свободна изява на личността, за приноса в грижата за децата и за дейности и инициативи, създаващи условия за тяхното пълноценно развитие.“
Учителите са общо 36. От тази година имат нов колега, който работи като логопед и ресурсен учител. В ОУ „Евлоги Георгиев“ сега се обучават 9 ученици със СОП, но са стигали и до 18.
В училището се гордеят с добра и модерна материално-техническа база – интерактивна дъска, 4 компютърни кабинета и всяка стая има мултимедия, преносими компютри. Ползват електронни учебници и уроци, разработват и свои продукти и презентации. В часовете по ИТ и компютърно моделиране пък работят с таблети. „Сутрин събираме телефоните на учениците в една кутия и в края на деня им ги връщаме, защото нямат нужда от тях за учебния процес“, обяснява директорката.
И допълва, че учителите се обаждат на родителите, ако ученикът се почувства недобре или при друга необходимост. Това са част от
мерките за спазване на дисциплината и традициите на училището.
То е и единственото в общината, което има ученически униформи вече повече от 12 години – бели блузи и пуловерчета с емблемата на училището – ноти, гайда и палитра, както и суитшърт с емблема.
Като част от стремежа да се опазят животът и здравето на учениците, е ограничаването им да напускат двора на училището, докато трае учебният ден. Както и родителите не могат да влизат в сградата, освен ако не са поканени на общо мероприятие или за разговор.
От години в училището се организират вечери на физиката и химията за седмокласниците, които се провеждат обикновено в края на май или началото на юни. Всяка година те са посветени на някаква тема. Например м.г. е посветена на 150-годишнината от създаването на Менделеевата система, преди това – на Нютон, на Мария Кюри и др. Учениците се разпределят в 3 отбора и се състезават, като решават различни задачи, посветени на съответната тема – кръстословици, игрословици, редят пъзели, правят експерименти и забавни опити – „Вулкан“, различни „сокове“ или пък розички от хартия, които „разцъфват“ във вода. Децата пишат и есета, с които участват в ежегодния конкурс към Съюза на физиците или на фондация „Вигория“. Тази година темата е за приноса на българските физици и е интересна и достъпна за учениците.
Като завършек на учебните занятия се провежда ежегоден благотворителен концерт с масово участие на учениците, обучавани през годината в различните области на изкуството. Мотото на последния концерт е „У човека все пак побеждава доброто!“.
„Нашите ученици се развиват много успешно след завършването си – споделя директорката Александрова. – Например едно от момичетата продължи образованието си в природо-математическата гимназия в Благоевград, участваше в национални олимпиади по химия и биология, а сега учи биотехнология в Шотландия. Имаме и много други, които са завършили химия и сега са лекари, фармацев­ти и т.н. Учениците се реализират като личности и специалисти в различни сфери – архитектура, право, в областта на спорта и др.
Нашата мисия е да обучаваме творчески, адаптивни и социално отговорни личности, които да се реализират успешно. Искаме да познават собствените си права и отговорности, но и да уважават правата на другите, тяхната култура, език и религия. За целта се опитваме да създадем атмосфера на свободно мислене и изява на личността и да превърнем
ОУ „Евлоги Георгиев“ в „Училище на щастието“.