Актуално

Информация за приема в V клас за учебната 2024/2025 г.

ЗА ВАС, БЪДЕЩИ ПЕТОКЛАСНИЦИ! 
 
„Скъпи ученици,
Пред Вас се открива нова глава, пълна с интересни предизвикателства и забавни моменти.
Увереността и любопитството ще бъдат Ваши верни спътници по пътя на знанието.
Поздравления за началото на Вашето пътешествие в пети клас.
Вярваме във Вас и знаем, че ще постигнете успехи с усърдие и старание.
М. Стойчева-Николова
Началник на РУО – Кюстендил 
 

Предстоящо

Информация за приема в VIII клас за учебната 2024/2025 г.

ЗА ВАС, sedmoklasniciСЕДМОКЛАСНИЦИ!
 
„Скъпи седмокласници,
Изправени сте пред нов път, пред важен житейски избор. 
Бъдете мотивирани, бъдете отговорни, бъдете трудолюбиви и упорити!  
Вашето бъдеше е във Вашите ръце!
На добър път!“
М. Стойчева-Николова
Началник на РУО – Кюстендил 
 

Подкрепяме електронното обучение

Digit Pack baner

 

Алея на випуските краси ПГ „Акад. С. П. Корольов“ в Дупница

Диляна КОЧЕВА

DupnicaKorAlea

През 2012 г. в Професионалната гимназия „Акад. С. П. Корольов“ в Дупница поставят началото на една прекрасна традиция – всеки випуск в деня на изпращането си посажда дърво в двора на училището си. „Миналата година, заради пандемията, изпращането на абитуриентите се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки и в присъствието само на дванадесетокласниците“, разказва директорката Елена Костадинова. Въпреки това и випуск 2020 посажда своето дърво и оставя своята следа в историята на любимото школо. Сега тази прекрасна малка горичка се е превърнала в място, където се срещат след години бившите съученици.

„Най-важното в нашата работа е да стимулираме учениците да използват професията си и в живота“, казва директорката. В гимназията в дневна форма учат 295 ученици в 14 паралелки. Специалностите, които се изучават там, са четири – „Икономическа информатика“ с разширено изучаване на английски език“, „Електрообзавеждане на производството“, „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“, и най-новата, която се предлага от вече две години – „Машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост“. През новата учебна година дуална форма ще има в три от четирите специалности.

„Първата специалност, в която направихме прием в дуална форма, е за професията „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“. На тези ученици им предстои през следващата учебна година да започнат практиката си в XI клас. Половината от паралелката ще бъдат в „Балкан фарма АД“, а другата половина – в ТЕЦ „Бобовдол“. Имаме сключени споразумения за провеждането на учебно-производствена практика в тези две фирми“, обяснява Костадинова. Единствено при „Икономическата информатика“ няма как да направят дуално обучение. Причината за това е, че в общината няма достатъчно на брой фирми в ИТ сектора.

В професионалната гимназия почитат традициите. Опитват се не само да обучават учениците, но и да възпитават у тях ценности, които да ги превърнат в достойни личности. Училището им носи името на съветския учен и конструктор в областта на ракетната и космическата техника – Сергей Корольов. Ръководството на школото поддържа връзка с дъщерята на своя патрон – проф. Наталия Корольова. За съжаление, последната им среща е била през 2011 г., когато тя е била официален гост, заедно с цялото си семейство по време на честването на патронния празник на училището. „Поддържаме постоянна връзка, на 5 години правим чествания по повод годишнини. По всякакъв начин се опитваме да поддържаме училищния живот динамичен“, казва директорката.

Около 50% от учениците им са включени в клубовете за занимания по интереси. Групите в училището са шест и седем по проект „Подкрепа за успех“, а областите много разнообразни – математика, чужд език (руски или английски), биология и здравно образование. „Участието в извънкласните занимания се отразява добре. Правейки в края на всяка учебна година равносметка, виждаме, че това е полезно за учениците, защото успехът им се повишава. Освен това се ангажират с интересни за тях дейности извън задължителната учебна програма“, допълва моята събеседничка. Спомня си как преди години са имали многобройни успешни изяви както на театралната сцена, така и на спортното поле.

Освен извънкласните дейности в професионалната гимназия редовно се организират и вътрешни състезания. „За да стимулираме учениците от по-малките класове, правим състезания по професия“, казва директорката.

Няма година, в която да не са стигнали до националния кръг и на състезанието по електроенергетика „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, което се провежда под егидата на МОН. Преди три години дори печелят първото място.

Гимназията разполага с модерни чисто нови работилници – две по електротехника и две по топлотехника. Средствата за оборудването им са осигурени по проекта „Модернизация на професионалното образование“ и от бюджета на училището. Сега предстои и дългоочакван ремонт на гимназията. Преди 5 години са кандидатствали по ОП „Региони в растеж“ и са одобрени. Проектът е готов, а строителните дейности започват през пролетта. Обновяването е на стойност над 1 млн. лв., като ще включва саниране на сградата, подмяна на покрива, ремонт на тоалетни, цялостна реновация на учебния корпус и физкултурния салон. „Очакваме го от толкова време и дай Боже, през септември новата учебна година да посрещнем в нова и обновена среда“, завършва Костадинова.