Актуално

Информация за приема в V клас за учебната 2024/2025 г.

ЗА ВАС, БЪДЕЩИ ПЕТОКЛАСНИЦИ! 
 
„Скъпи ученици,
Пред Вас се открива нова глава, пълна с интересни предизвикателства и забавни моменти.
Увереността и любопитството ще бъдат Ваши верни спътници по пътя на знанието.
Поздравления за началото на Вашето пътешествие в пети клас.
Вярваме във Вас и знаем, че ще постигнете успехи с усърдие и старание.
М. Стойчева-Николова
Началник на РУО – Кюстендил 
 

Предстоящо

Информация за приема в VIII клас за учебната 2024/2025 г.

ЗА ВАС, sedmoklasniciСЕДМОКЛАСНИЦИ!
 
„Скъпи седмокласници,
Изправени сте пред нов път, пред важен житейски избор. 
Бъдете мотивирани, бъдете отговорни, бъдете трудолюбиви и упорити!  
Вашето бъдеше е във Вашите ръце!
На добър път!“
М. Стойчева-Николова
Началник на РУО – Кюстендил 
 

Подкрепяме електронното обучение

Digit Pack baner

 

Sunny

Атмосферата в НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил, кара всеки да се чувства част от училищната общност.

Своят 25-годишен юбилей чества през настоящата учебна година най-младото училище в община Кюстендил – Начално училище „Св. Климент Охридски“ в областния град. „Първата дума, която ми идва наум, когато някой ме попита за нашето училище, е слънчево. Усмивките на децата говорят в нашето училище. Тук създаваме атмосфера, в която всеки се чувства част от училищната общност“, споделя пред „Аз-буки“ директорката Евелина Димитрова. Самата тя преподава от 17 години в училището, което ръководи през последните три години и половина. За общностния дух допринасят и училищният химн и знаме, както и униформите на децата.

„За първи път учебната година в нашето училище е открита на 15 септември 1996 г. И честванията за нашия 25-годишен юбилей поставихме отново в първия учебен ден на 15 септември. Тържеството ни уважи кметът Петър Паунов, председателите на Училищното настоятелство и на Обществения съвет, гости от Общината и от Регионалното управление на образованието. Планираме много събития по повод юбилея и дано всички да се реализират, тъй като сме зависими от развитието на епидемичната обстановка“, отбелязва събеседничката ми.

Идеята на училищния екип е отбелязването на всички значими дати през настоящата учебна година да преминава под знака на юбилея. Така например на 22 октомври – Деня на интензивното ходене, ще има щафетни игри за най-малките ученици, походи до близки местности за по-големите и велопоход за четвъртокласниците.

Наситен със събития ще бъде месец ноември. „Планираме всеки ден от месеца, започвайки с 1 ноември – Деня на народните будители, да се провежда някаква дейност в училище. Класните ръководители и водещите целодневните групи ще организират проявите, които при хубаво време ще провеждаме на открито. При неблагоприятни условия ще правим събирания по випуски в голямото фоайе на първия етаж. На 25 ноември, когато отбелязваме патронния празник на училището, ще направим тържество в училищния двор. Ще има и изложба за патронния празник. Разбира се, всяка дейност ще се провежда при спазване на всички насоки и мерки за работа в епидемични условия“, споделя директорката Димитрова.

Кулминацията на честванията е планирана за 23 май 2022 г. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, ще се проведе голямо тържество на открито на площада пред Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил.

Настоящата учебна година НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил, започва с 283 ученици. От тях 66 за първи път прекрачват училищния праг. Броят на децата се запазва през последните години. „В момента все още има движение на ученици – има деца, които заминават с родителите си в чужбина, други се завръщат в страната или се преместват при нас от други училища“, обяснява директорката.

За развитието на децата се грижи екип от 21 педагогически специалисти. 12 от тях са класни ръководители, а седем са педагозите, които водят групите за целодневна организация на учебния ден. В тях са включени 65% от всички ученици, като има осигурено и столово обедно хранене.

„Ние сме сплотен и задружен колектив. Колегите имат достатъчно опит зад гърба си, доказали са се във времето и преподават на високо ниво. Непрекъснато се включват и в различни обучения с оглед повишаване на квалификацията. Мнозина от тях печелят и награди от различни форуми. Имаме и млади колеги, на които сме назначили наставници. Но с идеи и съвети им помагат и всички останали“, отбелязва още събеседничката ми. По думите ѝ налице е и много добро взаимодействие в работата на класните ръководители и водещите целодневните групи, което гарантира добрата самоподготовка на учениците и учебната работа. Педагозите поддържат непрекъснат контакт и с родителите.

Директорката на НУ „Св. Климент Охридски“ посочва, че резултатите на националното външно оценяване на четвъртокласниците поставят училището на първо място в област Кюстендил по български език и на второ по математика. Възпитаниците на школото постигат призови класирания и на различни състезания и конкурси. Сред тях са спечелените отличия от международния турнир „Математика без граници", от олимпиадата по гражданско образование, от националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители и достигането до финалите на състезанието Spelling Bee Junior през тази година.

В училището се развиват и разностранни занимания оп интереси. „Започнахме през 2018-а с 10 клуба, като за тази година предлагаме дейности в 15 клуба – сред тях „В света на компютрите“, „Любознайко“, „Сръчни ръце“, „Природолюбител“, „Аз, малкият гражданин“, „Вежливко“, „Моят роден край“, „Шарен свят“, „Ментална аритметика“, вокална група „Бъркотия“, тенис на маса и клуб по футбол. Имаме и атрактивен мажоретен състав“, изброява директорката Димитрова.

Екипът обръща специално внимание на работата с децата със специални образователни потребности. Взаимодейства се интергрирано с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – Кюстендил, чиито ресурсни учители оказват необходимата на децата допълнителна подкрепа. В работата се включват и училищният психолог, класните ръководители и директорката. Подкрепа оказват и родителите на всички ученици. „Мога да кажа, че тези деца се чувстват много добре. Включват се във всички инициативи на класно и училищно ниво – екскурзии, зелени училища, тържества. И най-важното – по никакъв начин не ги караме да се чувстват различни“, споделя събеседничката ми.

Взаимодействието на педагози и родители помага и за успешното преминаване през обучението от разстояние в електронна среда. „През изминалата учебна година се наложи да работим в електронна среда през целия декември 2020 г. Началото бе трудно. Но в крайна сметка, в края на първата седмица всичко беше изчистено и участието беше на ниво“, припомня директорката. Но споделя, че при връщането в клас на 4 януари учителите отчитат негативно влияние на непрекъснатото стоене пред компютрите върху учениците. Справят се с някои поведенчески проблеми с помощта и на училищния психолог, без дори да занимават родителите. В следващите месеци са карантинирани два класа, но без да има боледуващи деца. Това налага отново преминаване към онлайн обучение за няколко дни. „През март отново всички бяхме за две седмици в електронна среда. Без проблеми се справихме и този път нямаше никакви негативни влияния. И учебната година приключи нормално“, обобщава Димитрова.

Началното училище споделя една сграда с Природо-математическата гимназия „Проф. Емануил Иванов“. Според моята събеседничка двете образователни институции се грижат за сградата и общия двор като много добри партньори. А някои от възпитаниците на началното училище продължават обучението си в V клас в гимназията. „Разполагаме с 12 класни стаи, компютърен кабинет, кабинет за училищния психолог, физкултурен салон, басейн, столова и служебни помещения. При навлизането в пандемията осигурихме отделен вход за нашите ученици със система за достъп. Направихме и нов медицински кабинет. Смятам, че се справяме много добре“, коментира директорката Димитрова. И не пропуска да отбележи много доброто взаимодействие с Община Кюстендил и с Регионалното управление на образованието, откъдето получават подкрепа за своите идеи и инициативи.

Училището участва в редица от националните програми на МОН. Добро партньорство се развива и с Центъра за развитие на човешките ресурси. В момента школото е партньор по проект, финансиран по програма „Еразъм+“. Той е насочен към темата за двигателната активност и здравословното хранене на учениците. По него развиват партньорски отношения с институции от още 4 европейски държави. През септември е проведена мобилност в Германия, където са уточнени нови дати за дейности по проекта, прекратени или забавени заради пандемичната обстановка. „Предстои пътуване на 9 ученици и трима ръководители във Франция през март 2022 г. В мобилност в Чехия през юни 2022 г. отново ще се включат ученици и учители. През октомври догодина ще посрещнем гости в Кюстендил. След това през март 2023 г. ще има посещение на учители в Ирландия. И заключително през юни 2023 г. ще има среща на ученици и учители в Дюселдорф, Германия“, информира директорката на НУ „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил.