Актуално

Информация за приема в V клас за учебната 2024/2025 г.

ЗА ВАС, БЪДЕЩИ ПЕТОКЛАСНИЦИ! 
 
„Скъпи ученици,
Пред Вас се открива нова глава, пълна с интересни предизвикателства и забавни моменти.
Увереността и любопитството ще бъдат Ваши верни спътници по пътя на знанието.
Поздравления за началото на Вашето пътешествие в пети клас.
Вярваме във Вас и знаем, че ще постигнете успехи с усърдие и старание.
М. Стойчева-Николова
Началник на РУО – Кюстендил 
 

Предстоящо

Информация за приема в VIII клас за учебната 2024/2025 г.

ЗА ВАС, sedmoklasniciСЕДМОКЛАСНИЦИ!
 
„Скъпи седмокласници,
Изправени сте пред нов път, пред важен житейски избор. 
Бъдете мотивирани, бъдете отговорни, бъдете трудолюбиви и упорити!  
Вашето бъдеше е във Вашите ръце!
На добър път!“
М. Стойчева-Николова
Началник на РУО – Кюстендил 
 

Подкрепяме електронното обучение

Digit Pack baner

 

bydni vecher 1

Ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Кюстендил от 3 „е“ клас с ръководител Румяна Зарева и от клуб „Млади възрожденци“ (3 „е“ и 4 „д“ клас) с ръководител Ирина Вучкова, съвместно с фолклорната група на НЧ „Св. Кирил и Методий“ с. Долно село с ръководител Миродинка Василева, реализираха съвместен проект и пресъздадоха народния обичай „Бъдни вечер“.

Учениците проведоха предварителни проучвания за традициите, вярванията и празнуването на „Бъдни вечер“ в родния край. Те разговаряха със своите баби и дядовци, и с тези от село Долно село. Установиха, че празнуването на обичая при българи и роми си прилича.

Всички деца активно и с ентусиазъм, се включиха при подготовката и представянето на „Бъдни вечер“ пред родители и гости. Малките и големите „артисти“ ни потопиха в магията на българския народен обичай. Те „запалиха“ бъдника в огнището, рецитираха стихове, казаха молитви за здраве и берекет, разчупиха питката и видяха своя късмет, посрещнаха коледари, пяха коледни песни..., създадоха вълшебна празнична атмосфера.

В подготовката на празника, активно участие взеха и родителите, като осигуриха автентичен декор, старинни пособия и инструменти, приготвиха традиционните постни ястия за вечерта - питка с късмети, баница с тиква, сърми, боб, жито...

Празникът завърши с вкусна вечеря, от приготвените с любов гозби.

Реализирането на този проект е доказателство, че българският дух е жив във всеки дом, че предаването на обичаите от баби и дядовци на внуци, съхранява и развива традициите, създава чувство на принадлежност към род и родина, на толерантност и уважение в общуването, на вяра в едно по–добро бъдеще – бъдещето на нашите деца.

bydni vecher 6

bydni vecher 5

bydni vecher 4

bydni vecher 3