Актуално

Предстоящо

 
 

FestivalTeatroEscolar2023

Отдел „Образование“ към Посолството на Кралство Испания в България и Министерство на образованието и науката организират XXIII Национален фестивал за училищен театър на испански език в България. Във фестивала взимат участие стотици ученици от училищата в цялата страна, които се отличават с високо ниво на испански език.

Фестивалът се проведе на 23 и 24 февруари 2023 г. във Фестивален и конгресен център – Варна. В него участва трупата от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Учениците под ръководството на испанския учител Ноелиа Ортис, представиха пиесата „Балът на амазонките“ от Игнаси Гарсия и Мария Хесус Люке. СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ участва за поредна година и беше представено от учениците: Елисавета Маринова, Даяна Нешева, Яница Кирилова, Александра Стоянчева и Антон Йорданов от IX клас, Моника Димитрова и Никол Ангелова от X клас и Ева Костадинова от XI клас, както и Дарина Василева – техник по осветление, и Симона Иванова – техник по звук.

Журито се впечатли от нашите ученици, публиката ги аплодира и заслужено грабнаха наградата за най-добра сценография. Завърнаха се с плакет, индивидуални грамоти и много подаръци от Отдел "Образование“ на Посолството на Испания и Община Варна.

Конкурсът с неговото XXIII издание, освен емоционално събитие за всички ученици, е и с изключителна важност за разпространението на културата на испански език. Години наред Националният конкурс за училищен театър на испански език събира ученици по испански език от езиковите гимназии в България.